Zlatá Praha nabízí dokumenty o Havelkovi či Krausberry i tanec se StarDance

Na devadesát snímků o tanci, hudbě a divadle nabídne do 28. září jednašedesátý ročník festivalu Zlatá Praha. Přehlídka tuzemské i zahraniční tvorby, organizovaná Českou televizí, se letos přesunula do pražského Obecního domu. Soutěžní snímky je možné sledovat jak tam, tak na festivalovém webu. Filmový program poprvé doprovodí Zlatý parket, na kterém si lidé mohou zatančit s hvězdami StarDance.

„Festival Zlatá Praha vstupuje do své sedmé dekády a s tím představuje i nový prostor, ve kterém divákům uvede na plátně to nejlepší ze současné hudební, taneční a divadelní tvorby. Jeden z nejstarších festivalů v Evropě si vybudoval respektované jméno, díky čemuž je nejen pro filmové profesionály relevantní událostí, na které se chtějí prezentovat,“ uvedl generální ředitel ČT Jan Souček.

Dokumenty o Krausberry, Hapkovi a Horáčkovi

Letos soutěží filmy z jednadvaceti zemí a do Prahy dorazí velké množství zástupců producentů, vysílatelů i televizí z celého světa. Středeční slavnostní zahájení se ponese ve znamení dvou premiér. Pod oběma snímky je podepsána produkce České televize.

První z nich s názvem Krausberry Day vypráví v režii Michala Rákosníka příběh tuzemské bluesrockové kapely. Druhý dokument nechá diváky vstoupit do světa tance. Režisér snímku Mluvit tancem Martin Kubala se v něm snaží rozkrýt smysl a podstatu tohoto nejstaršího umění. A to v koprodukci s Národním divadlem.

Z dokumentu Mluvit tancem
Zdroj: ČT/Andrea Filičková

Druhý festivalový den se ponese ve znamení slavnostního předávání cen, jejichž přenos nabídne 26. září také program ČT art.

Během třetího festivalového dne jsou na programu opět dvě premiéry. Dokumentarista Patrik Ulrich se ohlíží ve snímku Hapka & Horáček: Potměšilí hosté za tvorbou výjimečné autorské dvojice. Břetislav Rychlík pak blíže představí ve snímku Ondřej Havelka – práce všeho druhu tohoto všestranného umělce. Havelka navíc se svým orchestrem Melody Makers festival završí v sobotu 28. září koncertem, opět přenášeném Českou televizí.

Zlatý parket se StarDance

Doprovodný program nabídne například několik představení Národního divadla. Poprvé letos zve na Zlatý parket, ten je spojen s taneční soutěží StarDance, jejíž dvanáctá řada začíná letos 12. října. Večerem provede porotce Jan Tománek a účastníci mohou nejen vidět tančit další profesionály ze StarDance, ale i se od nich tanečnímu umění přiučit.

Zájemci se mohou na všechny filmové večery bezplatně registrovat, zhlédnout je ve videotéce Obecním domě nebo i on-line