Zemřela Zdena Hadrbolcová, herečka z filmů Páni kluci či Už zase skáču přes kaluže

Zemřela herečka Zdena Hadrbolcová (zdroj: ČT24)

Zemřela herečka Zdena Hadrbolcová, bylo jí 86 let. Hrála ve filmech Páni kluci, Už zase skáču přes kaluže, Slavnosti sněženek nebo Jak svět přichází o básníky, a také v řadě televizních seriálů. Působila v několika pražských divadlech.

Zdena Hadrbolcová chtěla být novinářkou, zatímco její otec si pro ni vysnil dráhu lékařky. Nakonec ale po maturitě na francouzském gymnáziu nastoupila na DAMU, kde začala studovat režii.

Po prvním ročníku nicméně dala na radu Vlasty Fabiánové a přešla na herectví. Po absolutoriu školy se Hadrbolcová na tři desetiletí stala členkou souboru tehdejšího Divadla S. K. Neumanna (ztvárnila zde mimo jiné Soňu v Čechovově Strýčku Váňovi nebo Růženku v Měsíci nad řekou).

Na počátku devadesátých let Hadrbolcová zamířila do Činoherního klubu, odkud zanedlouho přešla do angažmá v Městských divadlech pražských. Od roku 1997 pak působila v Divadle Na zábradlí. Diváci ji tam mohli spatřit například v Pitínského Matce nebo jako statkářku Petrinovou v dramatu Platonov je darebák!

Zdena Hadrbolcová hostem pořadu Všechnopárty (zdroj: ČT24)

„Dokázala zahrát jak intelektuálku, tak obyčejnou ženskou. Vždycky tam bylo něco lidského a srdečného,“ říká o Zdeně Hadrbolcové její kolegyně  a přítelkyně Iva Hüttnerová. 

Nedílnou součástí uměleckého působení Hadrbolcové je častá spolupráce s televizí, objevila se v  seriálech Létající Čestmír, Přítelkyně z domu smutku, Ulice nebo Pustina, a filmem. Do povědomí diváků vstoupila především jako představitelka starostlivých filmových maminek.

Zahrála si například v Kachyňově snímku Už zase skáču přes kaluže, ztvárnila ráznou vedoucí samoobsluhy v Menzelových Slavnostech sněženek či starostlivou, leč poněkud dezorientovanou matku v dramatu Saši Gedeona Návrat idiota. Do její filmografie patří také snímky Páni kluci, Pan Tau, Slavnosti sněženek, Dva lidi v Zoo nebo Křídla Vánoc.

Zdena Hadrbolcová byla rovněž překladatelkou z několika jazyků a pedagožkou DAMU.

Česká televize Zdenu Hadrbolcovou ve vysílání připomene filmy Už zase skáču přes kaluže (20. 11. od 20:00 na ČT2) a Drahá tetičko…! (21. 11. od 22:45 na ČT1) a uvedením pořadů Krásný ztráty (20. 11. od 21:30 na ČT2) a Všechnopárty (21. 11. od 22:05 na ČT1), v nichž byla hostem.