Zátopek trénuje na kina. Životopisný film se představuje v první ukázce

První teaser z filmu Zátopek (zdroj: Falcon)

Režisér David Ondříček dokončil film Zátopek a z chystaného životopisného dramatu o slavném běžci představuje první ukázku. Titulní roli ve sportovním i životním příběhu čtyřnásobného olympijského vítěze ztvárnil Václav Neužil. Jeho ženu, oštěpařku Danu Zátopkovou, hraje Martha Issová.

Natáčení skončilo poslední zimní dotáčkou v polovině prosince, práce na filmu ovšem pokračuje. „Bylo to a stále je velmi intenzivní setkání s Emilem Zátopkem. Václav i Martha pro své role podstoupili opravdu nevídané a mě trochu mrzí, že už to končí. Čeká nás dlouhá a komplikovaná postprodukce a já se už nemohu dočkat chvíle, kdy Zátopek vběhne na plátna kin,“ podotýká David Ondříček.

Plakát k filmu Zátopek
Zdroj: Lucky Man Films

Kromě režie psal také scénář, spolu s Janem P. Muchowem a Alicí Nellis. Materiál se nyní přesouvá do střižny, kde se ho ujme Jaroslaw Kaminski. Polský střihač a absolvent pražské FAMU se podílel například na oscarovém snímku Ida od svého krajana Pawła Pawlikowského.

Rozhovor dvou běžců

Ze zahraničí se k Zátopkovi připojil také australský herec James Frecheville, nejvíce známý zřejmě z dramatu Království zvěrstev. V Ondříčkově snímku představuje australského maratonce Rona Clarka, který na olympiádě v Mexiku v roce 1968 promarnil poslední šanci na medaili, v cíli se zhroutil v důsledku kyslíkového dluhu. Emil Zátopek, jenž byl jeho inspirací, věnoval běžci následně jednu ze svých tří zlatých medailí z helsinské olympiády.  

Právě Clarkův rozhovor se Zátopkem příběh rámuje. Děj se během rozmluvy dvou atletů vrací ke stěžejním momentům ze Zátopkova sportovního i soukromého života.  

Ondříčkův snímek vzniká s osobní podporou Dany Zátopkové. Produkčně jej zaštiťuje společnost Lucky Man Films, jedním z koproducentů je i Česká televize.