Začíná festival Zlatá Praha. Zve na dokumenty o Kyliánovi či Márové i latinskoamerickou Tančírnu

Rozhovor s Nikolou Márovou a Martinem Kubalou (zdroj: ČT24)

Začíná mezinárodní televizní festival Zlatá Praha. Divadlo, hudbu a tanec zprostředkují divákům televizní záznamy a dokumenty nejen z tradičních operních či tanečních domů a koncertních sálů, ale i třeba z vrcholků švýcarských Alp nebo z hranic mezi Severní a Jižní Koreou. Čeští tvůrci v premiéře představí dokumentární portréty pěvkyně Dagmar Peckové, choreografa Jiřího Kyliána či primabaleríny Nikoly Márové. Soutěžní snímky jsou přístupné široké veřejnosti, stejně jako doprovodný program, který nabídne třeba latinskoamerickou Tančírnu či setkání s účastníky StarDance. Devětapadesátý ročník Zlaté Prahy potrvá do soboty 24. září.

„Díky festivalu se Praha opět stává hlavním městem pořadů o hudbě, tanci a divadle na světě. Naplňuje mě to radostí a také přesvědčením, že kultura může – a dokonce musí – v této nepříliš veselé době lidi spojovat,“ říká ředitel festivalu Zlatá Praha a výkonný ředitel programu ČT art Tomáš Motl.

Česká televize také část programu přenese na obrazovky. Například zahajovací koncert mezzosopranistky Dagmar Peckové a jejích hostů z Nové scény Národního divadla.

Právě Nová scéna a přilehlá piazzetta je hlavním dějištěm Zlaté Prahy. Festivalový program pěvkyni představí také v premiérovém dokumentu Stoptime Dagmar Peckové. Další dokumentární portrét nazvaný Divadelní tajemství nahlédne do tvorby jednoho z nejvýznamnějších choreografů své generace Jiřího Kyliána.

Kamery sledovaly také první sólistku baletu Národního divadla Nikolu Márovou. „Byla jsem nervózní, abych v dokumentu byla opravdu já, abych nepůsobila jako jiný člověk, ale Martin udělal kus práce,“ oceňuje protagonistka výsledný dokument. Snímek Portrét primabaleríny vznikl v režii Martina Kubaly.

Videotéka i tanec pro veřejnost

Celkem se do programu Zlaté Prahy dostalo devadesát snímků z Česka i zahraničí, většina z nich soutěžních. Zájemci si je mohou promítnout ve videoboxech na Nové scéně. Vítěze vybírá mezinárodní porota, předání cen odvysílá v sobotu 24. září také Česká televize.

Vedle projekcí připravil festival také tematický doprovodný program. V pátek například otvírá latinskoamerickou Tančírnu a na sobotu plánuje Zlatý den s rodinným programem nebo možností setkat se s účastníky televizních show StarDance a Peče celá země. Možné je také poznat zákulisí Národního divadla při komentované prohlídce.