TÉMA

Nikola Márová

Národní divadlo v Praze draží svůj první NFT. Jako digitální dílo nabízí fotografii z Labutího jezera

Národní divadlo v Praze prodává svůj první NFT, tedy non-fungible token či nezaměnitelný token. Zájemci mohou v digitálním prostředí vlastnit fotografii z nastudování Národního divadla. Fotograf Pavel Hejný na něm zachytil primabalerínu Nikolu Márovou. Snímek je na prodej ve virtuální aukci, výtěžek je určen na financování rehabilitačního centra, které pomůže právě tanečníkům.
24. 10. 2022|

Začíná festival Zlatá Praha. Zve na dokumenty o Kyliánovi či Márové i latinskoamerickou Tančírnu

Začíná mezinárodní televizní festival Zlatá Praha. Divadlo, hudbu a tanec zprostředkují divákům televizní záznamy a dokumenty nejen z tradičních operních či tanečních domů a koncertních sálů, ale i třeba z vrcholků švýcarských Alp nebo z hranic mezi Severní a Jižní Koreou. Čeští tvůrci v premiéře představí dokumentární portréty pěvkyně Dagmar Peckové, choreografa Jiřího Kyliána či primabaleríny Nikoly Márové. Soutěžní snímky jsou přístupné široké veřejnosti, stejně jako doprovodný program, který nabídne třeba latinskoamerickou Tančírnu či setkání s účastníky StarDance. Devětapadesátý ročník Zlaté Prahy potrvá do soboty 24. září.
21. 9. 2022|

„Odkud vychází cit.“ Oněgin v Národním opět opisuje Crankovu choreografii

Národní divadlo uvádí v obnovené premiéře balet inspirovaný veršovaným románem ruského romantika Alexandra Puškina. Milostný příběh samolibého mladíka Evžena Oněgina a sentimentální Taťány inspiroval tvůrce napříč žánry. První scéna zvolila nejznámější taneční zpracování od choreografa Johna Cranka.
20. 2. 2020|

Asi taková romantika jako projímadlo. Miřenka Čechová si nedělá o baletu iluze

Studium baletu jako čas plný bolesti, odříkání a také ponižování, přiznává tanečnice Miřenka Čechová. Dnes je uznávanou osobností současného tance a takzvaného fyzického divadla, do doby, kdy nosila baletní piškoty, se ale vrátila v próze s názvem Baletky. Dril, jenž za krásou baletního umění stojí, popisuje se sarkastickým nadhledem.
15. 1. 2020|

Valčík i Mamas and Papas. Národní divadlo uvedlo satiru v baletu Leonce & Lena

Téměř dvě stě let starou politickou satiru Leonce a Lena německého spisovatele Georga Büchnera uvedlo Stavovské divadlo jako balet. Německý choreograf Christian Spuck ji už s velkým úspěchem představil na prestižních světových divadelních scénách ve Stuttgartu nebo Montréalu. Jeho choreografie více než na tanci stojí na činohře.
2. 12. 2019|