Národní divadlo v Praze draží svůj první NFT. Jako digitální dílo nabízí fotografii z Labutího jezera

Národní divadlo v Praze prodává svůj první NFT (zdroj: ČT24)

Národní divadlo v Praze prodává svůj první NFT, tedy non-fungible token či nezaměnitelný token. Zájemci mohou v digitálním prostředí vlastnit fotografii z nastudování Národního divadla. Fotograf Pavel Hejný na něm zachytil primabalerínu Nikolu Márovou. Snímek je na prodej ve virtuální aukci, výtěžek je určen na financování rehabilitačního centra, které pomůže právě tanečníkům.

„Digitální doba si žádá nové chápání umění, a tím i nové přístupy k jeho prezentaci. Národní divadlo je nejen nositelem národního kulturního dědictví, klenotem české umělecké scény, ale velmi často i průkopníkem nových směrů,“ vysvětluje Národní divadlo, proč se rozhodlo vydat svůj první NFT.

Musí to být Labutí jezero

Do digitálního světa vstupuje fotografií z Čajkovského baletu Labutí jezero. Fotoaparát Pavla Hejného na ní zachytil první sólistku Národního divadla Nikolu Márovou v roli Odetty.

Zvěčnělý moment vypráví osudový okamžik z druhého jednání, kdy se Odetta, kterou kletba proměnila v labuť, poprvé setkává s princem. „Měla jsem rozhodnuto, že když se jedná o takovou velkou premiéru, musí být na fotografii Labutí jezero,“ podotýká primabalerína.

Pětidenní aukci Márová zahájila tancem – jako avatar v metaverzu, kde lze dílo zakoupit. Zájemci ho mohou ve virtuální realitě pořídit do pondělní půlnoci, vyvolávací cena je deset tisíc korun. Výtěžek podpoří vznik nového rehabilitačního a fyzioterapeutického centra Národního divadla.

„Pracovním nástrojem tanečníků je jejich tělo a to je křehké. Přitom zvyšující se nároky na pohybové vyjadřování a stálé překračování fyzických limitů vyžaduje i zvláštní ohled v oblasti rehabilitace a fyzioterapie,“ uvádí Zlatá kaplička.

Digitální jedinečnost

NFT je nezaměnitelný elektronický klíč. Zásadním prvkem u tokenů je nezfalšovatelné potvrzení jejich vlastnictví, které je zapsáno do decentralizované databáze transparentních on-line transakcí, takzvaného blockchainu. „Může to být fotografie, namalovaný a nascanovaný obraz, spousta věcí, tak jak je známe z našeho světa, ale jedna konkrétní věc,“ vysvětluje znalec NFT v umění Milan Průcha.

Například v roce 2021 se koláž digitálního umělce Beepla prodalo prostřednictvím aukční síně Christie's v přepočtu za více než jeden a půl miliardy korun. Šlo o první čistě digitální umělecké dílo nabízené velkou aukční síní.

Britský výtvarník Damien Hirst se zase nedávno rozhodl zničit fyzický originál těch svých obrazů, které se sběratelé rozhodnou ponechat si ve formě NFT. Spálil tak stovky děl. Pořídit se ale dalo už i NFT muzikálu, prvenství patří off-broadwayské produkci The Wrong Man.