TÉMA

NFT

Goblin mode či „tiché odcházení“. Slova roku znamenají změny v práci, Česka se ale tolik netýkají

Goblin mode, gaslighting nebo permakrize jsou slovy minulého roku podle známých slovníků. Mají definovat osobní i politickou krizi současného světa, často s akcentem na měnící se návyky v pracovním životě. ČT24 oslovila experty na trendy i pracovní trh, aby okomentovali, zda se kultura práce skutečně tak dramaticky mění a co vůbec výběr některých slov vypovídá o současné společnosti. Opravdu dneska už nikdo nechce pracovat, jak řekla loni profesionální celebrita Kim Kardashianová?
1. 2. 2023|

Národní divadlo v Praze draží svůj první NFT. Jako digitální dílo nabízí fotografii z Labutího jezera

Národní divadlo v Praze prodává svůj první NFT, tedy non-fungible token či nezaměnitelný token. Zájemci mohou v digitálním prostředí vlastnit fotografii z nastudování Národního divadla. Fotograf Pavel Hejný na něm zachytil primabalerínu Nikolu Márovou. Snímek je na prodej ve virtuální aukci, výtěžek je určen na financování rehabilitačního centra, které pomůže právě tanečníkům.
24. 10. 2022|

Damien Hirst nabídl své obrazy jako NFT, nechtěné fyzické verze spálí

Britský vizuální umělec Damien Hirst oznámil, že spálí tisíce svých děl. Jde o pokračování jeho projektu s názvem The Currency, v českém překladu „Měna“. V něm se zabývá vztahem mezi uměním a penězi a experimentuje také s jeho elektronickou podobou založenou na stejné technologii jako kryptoměny, tedy s takzvanými NFT.
31. 7. 2022|

Chtěl miliony dolarů, nabídli mu zlomek. Ekonomové se přou, jakou má fenomén NFT budoucnost

I kvůli vzestupu kryptoměn se stále více finančních transakcí odehrává ve virtuálním prostoru bez bank. Průniku „digitálních“ peněz do obecného povědomí pomohla dle části expertů i nedávná pandemie. V sektoru digitální ekonomiky teď rychle nabírá dech NFT (non-fungible token) neboli nezaměnitelný token. Jeho prostřednictvím lze zjednodušeně řečeno obchodovat třeba s digitálním uměním, obrázky či videi, jež jsou unikátní, tudíž nezaměnitelné. Oslovení ekonomové se ovšem neshodnou, jestli má fenomén před sebou zářnou budoucnost, nebo jde jen o přechodnou módu.
22. 4. 2022|