Umělec Marian Palla rekapituluje v Malém nekonečnu i díky krtkům

Marian Palla rekapituluje výstavou (zdroj: ČT24)

Brněnský výtvarník, spisovatel a hudebník Marian Palla rekapituluje v brněnské Fait Gallery svou tvorbu za více než půlstoletí. Výstavu obrazů, vytvořených převážně z hlíny, pojmenoval Malé nekonečno.

Hlínu si Marian Palla před lety vybral jako materiál z nouze. „Když se narodily děti, neměl jsem vůbec peníze na barvy,“ vysvětlil. Postupně se ukázalo, že hlína s vhodnou stabilizující příměsí je kvalitní a trvanlivý materiál. „Schválně jsem měl obraz sedm let na dvoře, kde na něj pršelo a sněžilo – a vůbec žádná prasklinka,“ tvrdí.

Materiál bere většinou ze zahrady, nejraději z krtinců. „Krtci tu hlínu krásně připravují,“ říká.

Košický rodák Palla vystudoval na konzervatoři hru na kontrabas, hrál v operním orchestru, ale postupně se začal věnovat spíše výtvarné tvorbě. Přes dvacet let působil jako pedagog na brněnské fakultě výtvarných umění. Je mistrem Česka ve slam poetry, píše také prózu, poezii a hry. Je autorem několika knih. S ilustrátorkou Vendulou Chalánkovou nyní připravuje sbírku pohádkových her, které propojují různé motivy a postavy, třeba Budulínka se Šípkovou Růženkou. 

Marian Palla
Zdroj: ČTK/Václav Šálek

Ve Fait Gallery se návštěvníci přesvědčí o šíři Pallovy tvorby. Vystavená díla vznikala téměř půl století. Kromě obrazů jsou vystaveny také práce s textem, kresby či asambláže. Palla si původně představoval, že o rozmístění děl v někdejší tovární hale Fait Gallery rozhodne náhoda, konkrétně hod kostkou. Nakonec ale ponechal volnou ruku kurátorům.

Výstava je interaktivní. Návštěvníci mohou využít speciálních QR kódů, které je odkáží na nahrané komentáře k jednotlivým částem výstavy. Namluvené jsou přímo samotným autorem.