„Udělá si na mě čas,“ říká o vztahu se slavnějším bratrem Chris Jagger. V Česku zahrál sám za sebe

Chris Jagger: Bratr si na mě udělá čas (zdroj: ČT24)

Chris Jagger má se svým o dost slavnějším bratrem Mickem společné nejen příjmení, ale také hudbu. Před pár dny britský hudebník svou tvorbu představil také českým posluchačům. Zahrál v komorní atmosféře pražského klubu Doupě, ale také předstoupil před dav na Václavském náměstí při koncertě na podporu Ukrajiny.

Mick Jagger je zvyklý na velká pódia. S Rolling Stones v porevoluční Praze málem zbořil Strahovský stadion. Jeho o čtyři roky mladší bratr Chris si vystačí s komornějším prostředím i sestavou. V pražském klubu Doupě vystupoval s tříčlennou kapelou. Je prý minimalista a takové koncerty mu vyhovují. „Je to větší zábava a lidi se tu snáz spojí,“ domnívá se.

Čtyřiasedmdesátiletý hudebník se ve svém životě pohyboval v různých oblastech umění a showbyznysu. Věnoval se novinařině, divadlu, herectví i návrhářství. Momentálně ho prý nejvíc naplňuje psaní. Během covidové pandemie dokončil autobiografii Talking to Myself (Mluvit sám se sebou).

„Píšu písně, poezii i prózu. Psaní je velmi kreativní. Už jsem dlouho zpěvákem, takže se už dlouho spoléhám na svůj hlas. Napsat knihu ale byla výzva. Byl to kus práce. Zdá se, že se lidem líbí. Je v ní hodně historek, humor i hodně muziky. Píšu, jak jsem v šedesátých letech navrhoval v Londýně oblečení, jak jsem odjel do Indie. Věřte nebo ne, ale byl jsem hippie. K tomu všemu dojdete, když jste na konci života,“ prozradil.

Hey Brother

Své knižní vzpomínky dal přečíst i slavnějšímu bratrovi. „Ještě to vlastně nebyla kniha. Měl jsem text v počítači. Četl jsem, že když Celine Dionová napsala memoáry, její sestra se s ní pak soudila. Říkám mu, že se soudit nechci, tak ať si radši tu knihu přečte. Měl k ní pár poznámek, ale myslím si, že se mu líbila. Píšu tam i o Rolling Stones, když jsem je poprvé viděl. Bylo to kolem roku 1964. V kapele nebyl Bill Wyman ani Charlie Watts,“ vzpomíná.

O vztahu s Mickem Jaggerem kdysi prohlásil, že je jako obousměrná ulice. „Víte, jaké to je, když máte bratry a sestry míle daleko? Nějakou dobu spolu nemluvíte a pak si zavoláte a všechno je v pořádku. Jste zase spolu,“ vysvětluje.

Loni se sourozenci sešli i ve studiu, aby natočili společnou píseň, zároveň vznikl videoklip. „Řekl jsem mu, že nemáme jedinou nahrávku, kde zpíváme společně, a že bych ji rád pořídil. Zrovna se chystal na americké turné, ale udělal si čas,“ oceňuje Chris Jagger. Skladbu Anyone Seen My Heart? zařadil na své poslední album Mixing up the Medicine. Na stejné desce věnoval svému bratrovi i píseň Hey Brother.

O Micku Jaggerovi mluvil rovněž na začátku března, kdy z pódia na Václavském náměstí podpořil koncert na pomoc Ukrajině. Prohlásil, že on i bratr budou vždycky stát za lidmi z východní Evropy, včetně Česka. Zmínil i prvního českého prezidenta Václava Havla, jehož pojilo přátelství právě s Mickem Jaggerem.