U2 se rozhodli cestovat časem. Na nové desce nahráli své staré skladby „intimněji"

Irská rocková skupina U2 cyhstá po pěti letech nové album. Novinka Songs of Surrender vyjde v březnu. Posluchači mohou čekat na dvou kompaktních discích čtyřicítků skladeb, které mají být „intimními“ novými interpretacemi songů z celé dosavadní tvorby kapely.

První skladbu z nové kolekce už U2 zveřejnili tento týden. Hit Pride (In The Name of Love) nahráli ve ztišeném aranžmá s akustickou kytarou coby hlavním doprovodným nástrojem. Úryvky z alba Songs Of Surrender byly slyšet už v audioverzi autobiografie zpěváka U2 Bona (Surrender: 40 Songs, One Story).

Fanoušci slavné čtveřice se mohou těšit i na nové verze hitů jako With Or Without You, One, Beautiful Day, Sunday Bloody Sunday nebo Invisible. Písně mají nová tempa i některé tóny, akordy, a dokonce i slova.

„V hudbě je možné cestovat časem,“ poznamenal k albu kytarista kapely The Edge, vlastním jménem David Howell Evans. „A my jsme byli zvědaví, jaké by to bylo, kdybychom přenesli do současnosti své starší písně. Intimita nahrazuje postpunkovou naléhavost. Velkolepý song je nějakým způsobem nezničitelný,“ dodal hudebník.

Koncert, jaký svět ještě neviděl

Turné skupina se svými staronovými písněmi neplánuje, přesto kolují zvěsti, že na podzim odstartuje koncertní šňůru ve futuristické aréně MSG Sphere v Las Vegas. Samotný Bono k tomu v rozhovoru s irskou stanicí RTÉ poznamenal: „Ještě k tomu nemohu nic říct, jinak byste mě museli zastřelit. Ale pokud tu budeme hrát, bude to jiné a větší než všechno ostatní, co kdy vidělo Las Vegas nebo zbytek světa.“

Koncerty mají být podle médií tematicky inspirovány albem Achtung Baby z roku 1991. Není ani jasné, zda v tom případě za bicí usedne bubeník Larry Mullen, který už delší dobu bojuje se zdravotními problémy a letos ho čeká několik operací.