The Answer Is Yes. Irglová a Hansard zveřejnili první společnou píseň po třinácti letech

Irský písničkář Glen Hansard a česká zpěvačka a skladatelka Markéta Irglová zveřejnili novou společnou píseň. První od roku 2010. Nová skladba The Answer Is Yes (Odpověď je ano) předchází severoamerickému turné jejich projektu The Swell Season. Ve videoklipu mimo jiné připomínají i cenu Oscar, kterou dostali za společnou píseň z hudebního filmu Once.

Na turné po Severní Americe se Irglová a Hansard sešli opět loni, po více než dekádu trvající pauze.

Poslední společnou novou písní ale zůstával dosud singl Feeling the Pull z roku 2010, který se objevil na druhé desce jejich projektu The Swell Season, odkazujícího názvem na Škvoreckého román. Od té doby žádné album nenatočili. Věnovali se svým sólovým počinům a Hansard mimoto své kapele The Frames a také filmové hudbě.

S tou je spojený i největší úspěch Hansarda a Irglové. Získali Oscara za původní píseň Falling Slowly roku 2007, která zazněla v hudební romanci Once irského režiséra Johna Carneyho. Autoři skladby si v příběhu o osudovém setkání navíc zahráli irského pouličního muzikanta a pianistku z Čech. Once se stal také oceňovaným broadwayským muzikálem.

Píseň o jejich příběhu

Záběr na oscarovou sošku se objevuje i ve videoklipu k nové písni The Answer Is Yes, který produkoval manžel Irglové Sturla Mio Thorisson. Prostřihy rovněž ukazují momenty z rodinného archivu obou interpretů písně.

„Je místy nostalgická, ale zároveň se dívá na to, kde jsme oba teď,“ uvedla k nové skladbě Irglová. „Naše hudba byla součástí osobních cest a milostných příběhů lidí, a tak jsem chtěla, aby píseň byla poděkováním za to všechno a za všechno, co tomu předcházelo. Přála jsem si, aby byla pozitivní a radostná,“ řekla zpěvačka americkému časopisu Spin po telefonu z Islandu, kde žije. Ve studiu na Islandu dvojice na nové písni v uplynulých dvou měsících pracovala.

„Text písně je velice upřímný a vypovídá o našem příběhu,“ dodal Hansard. „Nese se v duchu sdělení: stalo se to a to, byl jsem zraněný, ty jsi byla zraněná. Stálo to všechno za to? Odpověď zní: ano, samozřejmě,“ vysvětluje irský muzikant, který s českou písničkářkou tvořil kdysi nejen umělecký, ale i partnerský pár.

Dvojice podle svých slov po letech hladce navázala na hudební propojení. „Je v tom komunikace a porozumění, skoro telepatie,“ míní Irglová. Podnět k novým písničkám dalo i společné severoamerické turné, Irglová s Hansardem nechtěli, aby „bylo jen o písničkách z Once“. Nápadů mají podle časopisu Spin více než na jednu skladbu, o albu ale zatím nemluví.

Ještě před šňůrou v USA, která začíná v srpnu, zahrají Hansard a Irglová v červenci v Dublinu. Koncert v Česku v plánu momentálně není.