Televizní festival Zlatá Praha věnuje noc ženám a ohlédne se za životem mužů

Jiří Bělohlávek, Jiří Kylián a Adam Plachetka patří k osobnostem, o nichž se mohou více dozvědět návštěvníci 56. ročníku Zlaté Prahy. Nové dokumenty o těchto výrazných umělcích jsou součástí čtyřdenního programu mezinárodního televizního festivalu, jehož pořadatelem je Česká televize. Divákům představuje výběr z hudebních, tanečních a divadelních pořadů a filmů nejen české, ale i zahraniční produkce.

Hlavním dějištěm festivalu se opět stane Nová scéna Národního divadla. Právě zde se 25. září odehraje v přímém přenosu České televize zahajovací večer. Ladies Music Night, jak název napovídá, bude patřit ženám. Vystoupí například sopranistky Martina Janková a Kateřina Kněžíková, houslistka Olga Šroubková, violoncellistka Terezie Kovalová, harfenistka Kateřina Englichová nebo producentka a výtvarnice Vladivojna La Chia.

Česká televize na letošním ročníku promítne v premiéře nové dokumentární portréty. Režisér Roman Vávra zaznamenal poutavý příběh zesnulého šéfdirigenta České filharmonie. Jiřího Bělohlávka sledoval dva roky v závěru jeho životní i umělecké pouti.

„I když byl vážně nemocen, nebylo to na jeho pracovní energii znát. I tato indispozice měla podle mého vliv na souznění s orchestrem a jakousi nevyslovitelnou křehkost, která se odrážela ve vztahu dirigent–orchestr vlastně jen, lze-li to tak říci, v dobrém,“ poznamenává dokumentarista.  

Jeden rok v životě Jiřího Kyliána přiblíží stejnojmenný snímek o výrazném českém choreografovi, jenž je ale po emigraci v roce 1968 spojen především s působením v Nizozemském tanečním divadle. Dokument o něm vznikal během příprav retrospektivního večera Mosty času v Národním divadle. Komponovaný program složený z jeho nejvýznamnějších choreografií s tamním souborem inscenoval.

Dokument o Jiřím Kyliánovi natočil Martin Kubala, stejně jako snímek o pěvci Adamu Plachetkovi, který bude v premiéře na letošní Zlaté Praze uveden rovněž. Zaznamenává tři roky z profesní i osobní dráhy tohoto talentované basbarytonisty.

Celkem program 56. ročníku obsáhne téměř devadesát snímků z devatenácti zemí. Soutěžní filmy i pořady si zájemci mohou přehrát i individuálně v takzvané videotéce ve foyer Nové scény Národního divadla. Projekce doplňují besedy s tvůrci i protagonisty, v doprovodném programu nebude opět chybět Den s hvězdami StarDance