Rybova Česká mše vánoční zazní napříč republikou. V katedrále svatého Víta se konal koncert na závěr předsednictví EU

Události: Česká mše vánoční (zdroj: ČT24)

Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby zní o adventu na veřejných prostranstvích i v kostelech. Lidé ji v úterý mohli slyšet i v katedrále svatého Víta na Pražském hradě, koncert pod záštitou arcibiskupa Jana Graubnera se koná na závěr českého předsednictví Evropské unii. Není to ale jediné provedení, které tento rok zájemci uslyší.

Česká filharmonie letos vánoční skladbu nastudovala pod vedením Václava Lukse. „Je to sice jednoduchá hudba, ovšem je to jednoduchá hudba chtěně – Ryba byl velice vzdělaný skladatel, který dokázal psát i velmi komplikovanou a rafinovanou hudbu. Takže ta jeho lidová stylizace má velkou uměleckou hodnotu,“ uvedl dirigent Luks.

„Nezpívala jsem moc děl, které mají v sobě tolik folkloru. Možná vánočního folkloru,“ dodává také sopranistka Slávka Zámečníková. 

Milovníci vánoční hudby si v neděli přišli zazpívat k Letenskému zámečku. Setkání už dvaadvacet let organizuje dirigentka Miriam Němcová. Dopředu nikdy neví, kdo přijde. Jistí jsou jen sólisté a varhanice.

„To jsou profesionálové, kteří musí být na určité úrovni, ale pak jsou ve sboru lidé, kteří si přijdou zazpívat. Pak jsou tu pejskaři, v publiku lidé s dětmi a je to fajn,“ uvedla Němcová. 

Česká mše po celém Česku

Zapojit se do zpívání České mše vánoční budou moci lidé už tradičně i v brněnské Alfa pasáži. Zazní v podání členů HaDivadla v předvečer Štědrého dne.

Stejný titul uvede ve středu Smíšený pěvecký sbor Perchta ve Zlaté koruně u Českého Krumlova, na druhý svátek vánoční i v jeho centru. V Rožmitálu pod Třemšínem – místě, kde Jakub Jan Ryba žil – letos uvádí jeho nejznámější skladbu hned dvakrát.

A po dvouleté pauze se třiadvacátého prosince vrátí také na pražské hlavní nádraží. Přijít si ji zazpívat nebo jen poslechnout může kdokoli. Ve stejný den v patnáct hodin začne Rybova mše také na pražské Kampě. Tradičně se tam potkají amatérští i profesionální muzikanti se sousedy i kolemjdoucími.