Nejen v Česku. Rybova vánoční mše se stává tradicí i v Tokiu

Události ČT: Rybova Česká mše vánoční v Japonsku (zdroj: ČT24)

Od prvního provedení zlidovělé mše „Hej mistře!“ v kostele ve Starém Rožmitále letos uplyne 223 let. Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby od té doby zní po celém světě. Pronikla i do Japonska, kde bude už počtvrté ozdobou tamních katolických Vánoc. Oba koncerty v tokijském kostele svatého Jana Evangelisty jsou vyprodané.

Skupina japonských hudebníků už čtvrtý rok po sobě věnuje čas a energii tomu, aby nazkoušela koledy a Rybovu mši a navodila tak atmosféru českých Vánoc. Část z nich jsou profesionálové, část amatéři.

Spojuje je vztah k české hudbě a některé i k České republice. Například houslistka a skladatelka Čiaki Jamazaki vystudovala pražskou HAMU. „Já jsem hrála v orchestru, víc než deset let s Plzeňskou filharmonií, a kolikrát jsem to hrála tam. Je to moc hezká hudba a není to moc těžké pro housle a orchestr, tak jsem to začala organizovat.“

Náročný text Rybovy mše vánoční z 18. století je však pro Japonce výzvou. „Čtení českého textu je tak těžké a zpívání samozřejmě také. Nejtěžší jsou dlouhé a krátké vokály,“ potvrzuje dirigent Jasunori Okumura.

Sboristky, které studují střední školu, v Česku nikdy nebyly. Koledy si ale zamilovaly, přestože česky umějí jen pozvat někoho do Betléma. „Háček je nejtěžší,“ podotýká sboristka Azumi Tojoda.

Farář: Rybova mše má velký úspěch

Hudebníci vystoupí o zlaté adventní neděli v kostele svatého Jana Evangelisty v Tokiu, a to hned dvakrát po sobě. Oba koncerty jsou vyprodané, z vystoupení se už stala tradice. „Rybova mše má velký úspěch nejen u věřících v našem kostele, ale i u sousedů. Na koncert chodí i lidé, kteří nejsou křesťané,“ potvrzuje farář Kacunori Jamane.

Česká klasická hudba se v zemi vycházejícího slunce těší mimořádné oblibě. K symfonické básni Bedřicha Smetany Vltava existuje v japonštině dokonce i text, který se učí už na základní škole.