Česká televize duchovní. O Vánocích nabídne mše, dokumenty i besedu s Dukou a Ivanem Havlem

Studio 6: Nabídka duchovního programu ČT (zdroj: ČT24)

Vánoce na České televizi neobstarají jen pohádky. Program pro diváky chystá také redakce náboženské tvorby. Dramaturg Martin Horálek upozornil jak na tradiční přímé přenosy mší a požehnání, tak na dokumenty věnující se křesťanské tematice.

Na Štědrý den v 16:50 bude možné rozjímat u nového dokumentu České televize Po stopách betlémů. Snímek režisérky Michaely Fišer Rozbrojové vypráví o počátcích tradice stavění betlémů a jejich odlišnostech v jednotlivých regionech České republiky.

„Tradice českých betlémů je velmi specifická. Josef II. a Marie Terezie betlémy zakázali. Důvod zákazu se mi moc líbí a považuji jej za symptomatický. Zakázali je, protože mládež nevěnovala pozornost kázáním, ale veselila se u betlému. Lidé to vyřešili po svém, betlémy se z kostelů dostaly do domácností a vznikla domácí betlémářská tradice,“ vysvětlil dramaturg náboženské tvorby ČT Martin Horálek.

Mše i beseda

Pozval také na tradiční přenos půlnoční mše, protentokrát z kostela sv. Jana Nepomuckého v Ostravě-Staré Bělé. Ponořit se do vánoční liturgie ze sboru Českobratrské církve evangelické v Praze Braníku bude možné 25. prosince v 10:00. V poledne bude na obrazovce k vidění a slyšení papež František při požehnání Urbi et orbi.

Horálek upozornil také na francouzský dokument Svatý otec František, který se věnuje současné hlavě katolické církve. Dvoudílný pořad poběží 24. prosince od 19:20 a následující den v 18:55. Na Nový rok pak v 17:15 lze vyslechnout besedu kardinála Dominika Duky s vědcem Ivanem Havlem.

Duchovní nabídka ČT
Zdroj: ČT24
Duchovní nabídka ČT
Zdroj: ČT24