Režisér Staříků natáčí nový film Sbormistr. Inspiroval se kauzou Bambini di Praga

Události v kultuře: Nový film Sbormistr (zdroj: ČT24)

Ondřej Provazník, jeden z dvojice režisérů oceňovaného snímku Staříci, právě natáčí nový film. Ponese název Sbormistr a zaměří se mimo jiné na vztah dvou sester, které docházejí do elitního dívčího sboru v devadesátých letech. Koproducentem snímku je Česká televize.

Na vánoční besídce zpívá fiktivní sbor Canticella. Tvůrci se ale inspirovali skutečnými pěveckými soubory. „Poměrně zásadní inspirace byla v kauze Bambini di Praga, která se odehrála v nultých letech. Absolvoval jsem řadu rešeršních rozhovorů s bývalými sboristkami z Bambini,“ říká režisér a scenárista Ondřej Provazník.

Sbormistr Bohumil Kulínský byl v roce 2009 pravomocně odsouzen za zneužívání nezletilých dívek. Vzhledem k citlivosti tématu štáb pracuje také s psychology nebo s intimní koordinátorkou. „Ta se vlastně stará o to, aby se ve scénách, které jsou nějakým způsobem delikátní, všichni herci cítili komfortně,“ vysvětluje Provazník.

Natáčení probíhá také pod dohledem dirigenta Petra Louženského. Ten pomáhá představiteli sbormistra s pohyby i vyjadřováním. „Hodně mi pomáhá v tom, jak mluvit ke sboru, jaké přesné věty a slova se používají,“ sděluje herec Juraj Loj.

Filmaři míří i do New Yorku

Hudba částečně vychází z repertoáru Kühnova dětského sboru. Jeho členkou je také představitelka hlavní role sboristky Karolíny. „Je taková hodně tichá, uzavřená hodně v sobě, taková samotářka,“ popisuje herečka Kateřina Falbrová.

Natáčení v těchto dnech probíhá v Kulturním domě v Mladé Boleslavi. Točilo se ale také v Krkonoších nebo v Brně. Po českých lokacích se filmaři chystají do New Yorku.