TÉMA

Ondřej Provazník

Režisér Staříků natáčí nový film Sbormistr. Inspiroval se kauzou Bambini di Praga

Ondřej Provazník, jeden z dvojice režisérů oceňovaného snímku Staříci, právě natáčí nový film. Ponese název Sbormistr a zaměří se mimo jiné na vztah dvou sester, které docházejí do elitního dívčího sboru v devadesátých letech. Koproducentem snímku je Česká televize.
6. 6. 2023|

Tip z iVysílání: Staříci berou do svých rukou spravedlnost pro komunistického prokurátora

Penzisté Vlastimil a Tonda se rozhodnou pomstít nedostatečně potrestané zločiny komunistického režimu. Pro svou misi mají dostatek odhodlání, ale už méně fyzických sil. Film Staříci s Jiřím Schmitzerem a Ladislavem Mrkvičkou ocenila česká filmová kritika i Český lev. Televizní diváci mohou snímek inspirovaný skutečným příběhem zhlédnout ještě do 15. listopadu v iVysílání.
4. 11. 2020|

Ceny kritiky: Nejlepším filmem 2019 jsou Staříci, tím porevolučním Kolja

Ceny české filmové kritiky odhalily nejlepší tvůrce a tituly roku 2019. Tři ocenění, včetně titulu pro nejlepší film, si odnesli Staříci spolutvůrců Ondřeje Provazníka a Martina Duška. Nejlepšími herci byli vyhlášeni Jiří Schmitzer a Tereza Ramba. Zvláštní anketu o nejlepší český porevoluční snímek vede Kolja.
1. 2. 2020Aktualizováno1. 2. 2020, 22:37|

Nominace Českého lva si přivlastnili Vlastníci. Dost zbylo i na Nabarvené ptáče a Staříky

Ve středu se filmoví tvůrci dozvěděli, které tituly jsou nominovány na Českého lva za rok 2019. Seznam vede snímek Vlastníci s dvanácti nominacemi. Výroční filmové ceny posedmadvacáté rozdává Česká filmová a televizní akademie (ČFTA). Jejich součástí jsou i nominace za nejlepší televizní počiny, ty budou zveřejněny 10. února. Sošky si vítězové převezmou 7. března v přímém přenosu České televize.
15. 1. 2020Aktualizováno15. 1. 2020, 13:09|

„Lidem je to ukradený.“ Staříci natočili trailer o své pomstě

Stará křivda nerezaví. Alespoň ne pro dva bývalé politické vězně, kteří se rozhodnou zabít někdejšího komunistického prokurátora. Čeká je výprava proti stáří, minulosti i lhostejnosti. V kinech jejich cestu za pomstou mohou diváci sledovat od 17. října, už o měsíc dříve na ni láká trailer. Za spravedlností se ve filmu Staříci vydají Jiří Schmitzer a Ladislav Mrkvička.
16. 9. 2019|

Glosa o festivalu ve Varech: Budiž světlo, pro rodinu i český film

Křišťálový globus 54. karlovarského festivalu vyhrál film o rozpadlé bulharské rodině s názvem Otec. Skutečnými vítězi letošního ročníku ale byly německý snímek Lara od režiséra Jana-Oleho Gerstera a slovensko-české drama Budiž světlo od slovenského režiséra Marko Škopa. Ty získaly ocenění napříč různými dalšími porotami a zároveň sympatie diváků v anketách. Jde o tituly, k nimž se veřejný diskurz bude zcela jistě vracet. A v souvislosti s Vary se vrací i diskuse o stavu české kinematografie.
7. 7. 2019|

Jako odbojář Raichl a prokurátor Vaš. Staříci si vyrovnávají účty s komunismem i stářím

Vysoké i nízké věci, které nás provázejí životy, spojují Staříci. S trochou absurdního humoru pojednávají o pravdě, svobodě, vině a trestu, ale i obtížích obtěžujícího stárnutí. Snímek inspirovaný skutečným případem je celovečerním hraným debutem Martina Duška a Ondřeje Provazníka, kteří se podělili o režii a scénář. V hlavních rolích se představí Jiří Schmitzer a Ladislav Mrkvička. Herci a tvůrci Staříky uvedli na karlovarském festivalu v sekci mimo soutěž, do kin drama o vyrovnání s totalitní minulostí vstoupí letos v říjnu.
30. 6. 2019|