„Lidem je to ukradený.“ Staříci natočili trailer o své pomstě

Trailer: Staříci (zdroj: CinemArt)

Stará křivda nerezaví. Alespoň ne pro dva bývalé politické vězně, kteří se rozhodnou zabít někdejšího komunistického prokurátora. Čeká je výprava proti stáří, minulosti i lhostejnosti. V kinech jejich cestu za pomstou mohou diváci sledovat od 17. října, už o měsíc dříve na ni láká trailer. Za spravedlností se ve filmu Staříci vydají Jiří Schmitzer a Ladislav Mrkvička.

Staříci jsou výsledkem režijně-scenáristické spolupráce Martina Duška a Ondřeje Provazníka. Společný snímek natočili jako svůj celovečerní hraný debut. Inspirovali se přitom volně skutečným příběhem Pravomila Raichla.

Politický vězeň a později emigrant se spojil se svým kamarádem z kriminálu a chtěl na veřejnosti demonstrativně zastřelit Karla Vaše, zločinného komunistického prokurátora z padesátých let; nedokázal se totiž smířit s tím, že zločiny komunismu zůstaly nepotrestány.

Ke mstě plánované zřemě na výročí komunistického puče ale nakonec nedošlo, Raichl zemřel 25. února 2002.

Fiktivní filmový příběh domýšlí, co by se stalo, kdyby se muži na kontroverzní misi za spravedlnost opravdu vydali. Antonín (Ladislav Mrkvička) si od vnuka půjčí obytnou dodávku a spolu s imobilním Vlastimilem (Jiří Schmitzer) se vydají za odplatou. Otázkou je, jestli na vykonání spravedlnosti ještě někomu jinému – kromě osmdesátiletých staříků – v dnešní společnosti záleží.

Místo akčních hrdinů limitovaní staříci

„Nepřítelem našich hrdinů není ani tak nenáviděný prokurátor, ale spíš realita, která stojí mezi jejich úmyslem ho zabít, a faktem, jak to v jejich věku a situaci udělat,“ podotýkají tvůrci filmu.

„Gesto odplaty, volání po spravedlnosti, které společnost nevyslyšela, vezmou na svá bedra v podivuhodné závěrečné jízdě svého života dva starci, jimž takovou úlohu nemůže nikdo rozumný přát. Namísto akčních hrdinů tu máme staříky, kteří jsou mnohonásobně limitovaní – svým věkem i zdravotním stavem.“

Staříci vznikli v koprodukci České televize. Vedle Jiřího Schmitzera a Ladislava Mrkvičky si ve snímku zahráli i Dušan Kaprálik, Milena Steinmasslová, Michal Suchánek, Pavel Batěk nebo Marika Procházková.