TÉMA

Martin Dušek

V Karlových Varech vznikne koalice ANO, Karlovaráků a SPOLU. Strany podepsaly memorandum

V Karlových Varech vznikne koalice vítězného ANO, Karlovaráků a SPOLU. Strany už podepsaly memorandum o spolupráci. Nyní budou připravovat koaliční smlouvu a program na následujících čtyři roky. Strany budou mít v zastupitelstvu 23 z 35 členů. Koalice v čele města se proti předchozím rokům téměř nezměnila, znovu ji tvoří stejné strany, jen složení rady bude mírně odlišné v důsledku posílení ANO.
27. 9. 2022|

Bary v centru Karlových Varů musí omezit otevírací dobu

Bary v centru Karlových Varů budou mít od června omezenou provozní dobu. A to přesto, že v březnu podepsalo město s bary memorandum, v němž se provozovatelé zavázali zajistit pořádek zejména v okolí svých podniků. Podle vedení města ale výrazné změny nenastaly, a tak začne vyhláška platit od 1. června. Karlovy Vary pouze prodloužily původně schválenou otevírací dobu o hodinu. Účinnost vyhlášky schválili zastupitelé na pondělním mimořádném jednání.
16. 5. 2022Aktualizováno16. 5. 2022, 13:03|

Řidiči ve Varech se snaží výsuvné sloupky překonávat. Jejich funkci ale radnice chválí

Uzávěra lázeňské zóny pro automobily výsuvnými sloupky se v Karlových Varech osvědčila. V poslední době se ale množí případy, kdy se řidiči snaží sloupky překonat. Město proto zvažuje, že výsuvné sloupky doplní ještě dalším výstražným značením. Zřejmě také omezí způsoby, jak je možné sloupky ovládat. Vjezd do lázeňské zóny chce město i nadále co nejvíce omezovat.
2. 7. 2021|

Karlovy Vary koupí ubytovnu v Charkovské ulici, žádali o to i okolní nájemníci

Karlovarské zastupitelstvo schválilo nákup ubytovny v Charkovské ulici. Chce tím řešit dlouhodobou situaci, kdy lidé z ubytovny narušovali pořádek v okolí a opakovaně si na ně stěžovali nájemníci z okolních domů. Celkem 73 bytových jednotek a šest nebytových prostor by město mělo koupit za 74,67 milionu korun.
22. 6. 2021|

Glosa: Krajina ve stínu porazila Šarlatána. Ceny české filmové kritiky napravují „křivdy“

Od soboty známe vítěze jedenáctého ročníku Cen české filmové kritiky. Krajina ve stínu režiséra Bohdana Slámy obdržela dvě ceny – za nejlepší film a pro Magdalénu Borovou v hlavní ženské úloze. Šarlatán se stal filmem s nejlepší režií (pro Agnieszku Hollandovou) a s nejlepším hercem Ivanem Trojanem (v roli léčitele Jana Mikoláška). O čem tato ocenění vypovídají?
9. 2. 2021|

Babočky a lilie vítají cestující u metra Opatov

Vstup do stanice pražského metra Opatov ozvláštnil takzvaný mural art. Velkoformátovou kresbu Ondřeje Vyhnánka vybrali místní v anketě. Město spolu s dopravním podnikem chystá podobné venkovní malby i na dalších zastávkách v hlavním městě.
23. 11. 2020|

Tip z iVysílání: Staříci berou do svých rukou spravedlnost pro komunistického prokurátora

Penzisté Vlastimil a Tonda se rozhodnou pomstít nedostatečně potrestané zločiny komunistického režimu. Pro svou misi mají dostatek odhodlání, ale už méně fyzických sil. Film Staříci s Jiřím Schmitzerem a Ladislavem Mrkvičkou ocenila česká filmová kritika i Český lev. Televizní diváci mohou snímek inspirovaný skutečným příběhem zhlédnout ještě do 15. listopadu v iVysílání.
4. 11. 2020|

Ceny kritiky: Nejlepším filmem 2019 jsou Staříci, tím porevolučním Kolja

Ceny české filmové kritiky odhalily nejlepší tvůrce a tituly roku 2019. Tři ocenění, včetně titulu pro nejlepší film, si odnesli Staříci spolutvůrců Ondřeje Provazníka a Martina Duška. Nejlepšími herci byli vyhlášeni Jiří Schmitzer a Tereza Ramba. Zvláštní anketu o nejlepší český porevoluční snímek vede Kolja.
1. 2. 2020Aktualizováno1. 2. 2020, 22:37|

Nominace Českého lva si přivlastnili Vlastníci. Dost zbylo i na Nabarvené ptáče a Staříky

Ve středu se filmoví tvůrci dozvěděli, které tituly jsou nominovány na Českého lva za rok 2019. Seznam vede snímek Vlastníci s dvanácti nominacemi. Výroční filmové ceny posedmadvacáté rozdává Česká filmová a televizní akademie (ČFTA). Jejich součástí jsou i nominace za nejlepší televizní počiny, ty budou zveřejněny 10. února. Sošky si vítězové převezmou 7. března v přímém přenosu České televize.
15. 1. 2020Aktualizováno15. 1. 2020, 13:09|

O Ceny české filmové kritiky se přetahují Vlastníci a Staříci

Road movie o pomstě Staříci a hořká komedie Vlastníci mají shodně pět šancí na Ceny české filmové kritiky za rok 2019. O jednu méně získalo Nabarvené ptáče. Do nominací na výroční ocenění zařadila padesátka kritiků celkem dvanáct titulů, většina z nich vznikla s přispěním České televize. Vítězné snímky budou vyhlášeny 1. února v přímém přenosu ČT art.
2. 1. 2020|

„Lidem je to ukradený.“ Staříci natočili trailer o své pomstě

Stará křivda nerezaví. Alespoň ne pro dva bývalé politické vězně, kteří se rozhodnou zabít někdejšího komunistického prokurátora. Čeká je výprava proti stáří, minulosti i lhostejnosti. V kinech jejich cestu za pomstou mohou diváci sledovat od 17. října, už o měsíc dříve na ni láká trailer. Za spravedlností se ve filmu Staříci vydají Jiří Schmitzer a Ladislav Mrkvička.
16. 9. 2019|

Glosa o festivalu ve Varech: Budiž světlo, pro rodinu i český film

Křišťálový globus 54. karlovarského festivalu vyhrál film o rozpadlé bulharské rodině s názvem Otec. Skutečnými vítězi letošního ročníku ale byly německý snímek Lara od režiséra Jana-Oleho Gerstera a slovensko-české drama Budiž světlo od slovenského režiséra Marko Škopa. Ty získaly ocenění napříč různými dalšími porotami a zároveň sympatie diváků v anketách. Jde o tituly, k nimž se veřejný diskurz bude zcela jistě vracet. A v souvislosti s Vary se vrací i diskuse o stavu české kinematografie.
7. 7. 2019|

Jako odbojář Raichl a prokurátor Vaš. Staříci si vyrovnávají účty s komunismem i stářím

Vysoké i nízké věci, které nás provázejí životy, spojují Staříci. S trochou absurdního humoru pojednávají o pravdě, svobodě, vině a trestu, ale i obtížích obtěžujícího stárnutí. Snímek inspirovaný skutečným případem je celovečerním hraným debutem Martina Duška a Ondřeje Provazníka, kteří se podělili o režii a scénář. V hlavních rolích se představí Jiří Schmitzer a Ladislav Mrkvička. Herci a tvůrci Staříky uvedli na karlovarském festivalu v sekci mimo soutěž, do kin drama o vyrovnání s totalitní minulostí vstoupí letos v říjnu.
30. 6. 2019|