Pražský výběr si zopakuje opulentní Symphony Bizarre, Kocáb sestříhal záznam pro kina

Rozhovor s Michaelem Kocábem (zdroj: ČT24)

Když Pražský výběr slavil v roce 2016 své čtyřicátiny velkolepým koncertem v pražské O2 areně, snímaly show také desítky kamer. Z materiálu vznikl záznam, který zážitek z raritního spojení „výběrových“ rockerů a Českého národního symfonického orchestru (ČNSO)převádí na velké plátno. Režii si vzal na starost osobně frontman kapely Michael Kocáb. Záznam Pražský výběr – Symphony Bizarre představuje v předpremiéře na aktuálním ročníku filmového festivalu Febiofest.

Hudebně i vizuálně opulentní show, kterou Pražský výběr oslavil čtyřicet let od svého vzniku, se připravovala rok. Zachytilo ji pětatřicet kamer. „Je to raritní koncert Pražského výběru s Českým národním symfonickým orchestrem. Pro třináct tisíc lidí v O2 areně,“ upozorňuje Kocáb, který Pražský výběr v roce 1976 spoluzaložil a byl i při obnovení činnosti kapely po rozpadu v roce 2006.

Skladby kapely zaranžoval Američan Steven Mercurio, působí jako šéfdirigent právě ČNSO. Jako hosty si Výběr pozval Janu Kratochvílovou, Vojtěcha Dyka, Ondřeje Soukupa či pěvkyni Gabrielu Beňačkovou.

Stal bych se střihačem

Jako režisér je Kocáb dosud v titulcích uveden – vedle režiséra Karla Smyczka – jen u filmu Pražákům, těm je hej z roku 1990. „Hudební magorie“ nazvaná podle jednoho z nejznámějších hitů Pražského výběru je stylizovaným dokumentem o historii kapely.

„Kdybych se znova rozhodoval a třeba přišel o sluch, tak bych se asi stal střihačem. Ve střihu se snoubí hudba s obrazem, a to je obrovské dobrodružství, tím spojením dokážete vyjádřit neuvěřitelné,“ vysvětluje Kocáb.

Do střihání Symphony Bizarre se pustil během covidu-19, pandemie také premiéru odložila. Po předpremiéře na Febiofestu si od 12. května budou moci záznam koncertu s různých úhlů a dobrým prostorovým zvukem užít i diváci v kinech.

Připravují se dokumenty o Pražském výběru i Kocábovi

„Říkali jsme si: bude to taková labutí píseň. Mělo by to zůstat jako vzpomínka na to, co Pražský výběr byl. Na druhou stranu nás to zase rozjelo, pořád hrajeme, takže možná ještě nějaký koncert v O2 areně uděláme,“ neodmítá Kocáb možnost, že by se podobně velkolepé show jako v roce 2016 fanoušci kapely ještě mohli dočkat.

Jisté je, že Pražský výběr se do kin dostane minimálně ještě jednou, vzniká totiž – tentokrát už klasický – dokument o této rockové legendě. Michael Kocáb slibuje cestu od začátků v Újezdu nad Lesy po koncert s Rolling Stones. „Je to trošku sebeoslavné, ale každý by měl ze svého života vydat nějakou zprávu a myslím, že si to ta kapela zaslouží,“ říká Kocáb.

Navíc je sám protagonistou dokumentu, který o něm připravuje Olga Sommerová. S názvem Michael Kocáb – rocker versus politik.