Poslední rónin vrací Želvy ninja do komiksu i česky

Želvy ninja se vrací v komiksu (zdroj: ČT24)

Příští rok oslaví čtyřicetiny Leonardo, Michelangelo, Donatello a Raphael. Želvy ninja, které dostaly jména po umělcích italské renesance, jsou populární zejména díky animovanému seriálu. Původně ale želví bojovníci vznikli jako komiksový underground určený dospělým čtenářům. K tomuto pojetí se jeden z tvůrců časem vrátil, vrchol tohoto návratu – komiksový příběh Poslední rónin – vyšel nyní i v českém překladu.

„Chtěli vybrat to nejpomalejší zvíře, aby dělalo nějaké asijské bojové umění, to jim přišlo jako dostatečně bizarní spojení,“ říká o zrodu Želv ninja šéfredaktor nakladatelství Comics Centrum Václav Dort. Čtveřici bojovníků přivedli v polovině osmdesátých let k životu kreslíři Kevin Eastman a Peter Laird. Jejich příběhy obsahovaly akci, krev i smrt, ale také parodii, humor a popkulturní narážky.

„Jejich strejda jim dal tisíc dolarů a oni za to dokázali vytisknout první číslo,“ popisuje Dort. Želví ninjové si nejprve získali jen úzký okruh příznivců, ale když autoři podepsali kontrakt na seriál, staly se z želv mainstreamové celebrity.

Želví mutanti vycvičení v městské kanalizaci krysím mistrem Třískou si získali oblibu i v Česku. Po animovaném seriálu následovaly plastové figurky, mluvící zubní kartáčky, obaly na ovesné vločky, pěny do koupele i oblečení. Vznikaly videohry i hrané filmy.

Želvy ninja: Poslední rónin
Zdroj: Comics Centrum

Nové příběhy byly určeny pro mladší diváky, než na jaké cílil původní komiks. Laird a Eastman od Želv ninja postupně odešli a prodali práva. Eastman se ale v roce 2011 ke komiksu s želvími hrdiny vrátil, práva si musel zpět odkoupit. Vyvrcholením příběhů komiksových Želv ninja se stal Poslední rónin.

Michelangelo se mstí

Rónin označuje samuraje bez pána. Nový příběh vypráví o posledním z želvích hrdinů Michelangelovi, který se vydává na cestu pomsty. V dystopickém New Yorku budoucnosti je rozhodnut i za cenu vlastního života získat zpět síť městských kanálů, kde příběh Želv ninja kdysi začal. Temný komiks uzavírá příběh želvích ninjů tak, jak to jejich duchovní otcové zamýšleli už před třemi dekádami.

V originále vyšel Poslední rónin v roce 2020, navazuje na něj i pokračování. A nezůstane jen u komiksu. Ve vývoji by měla být také počítačová hra podle knihy. Ani příznivci animovaných Želv ninja nepřijdou zkrátka, v srpnu česká kina slibují Mutantí chaos, jak zní podtitul dalšího celovečerního filmu.