Posedlý vítěz Anifilmu 2015 zdolal deprese

Ve dvou hlavních kategoriích šestého ročníku přehlídky animovaných filmů Anifilm v Třeboni triumfovali španělský a japonský tvůrce. Hlavní cenu mezi celovečerními filmy pro dospělé získal plastelínový Posedlý Sama Conflictivose, mezi filmy pro děti vybrala porota Příběh o princezně Kaguje režiséra Isao Takahaty z proslulého Studia Ghibli.

Španělský Režisér Sam Conflictivos ve svém celovečerním debutu Posedlý vycházel ze zkušeností, které nabral mezi britskou animátorskou elitou studia Aardman, které má Oscara za film Wallace a Gromit: Prokletí králíkodlaka. Hlavní cena poroty z Anifilmu 2015 v Třeboni se zdá jako nepoměrně menší ocenění, ale přesto upozorňuje na režisérův talent, který prokázal příběhem o malém Damienovi, kterého v osmi letech nechtějí v žádné škole, protože se ukazuje, že ho ovládl ďábel činící z něj krvelačného zloducha. Zvláštní uznání v kategorii celovečerního animovaného filmu pro dospělé si odnáší i animátorka Signe Baumane za film Šutry v kapsách, který se loni jako vůbec první animovaný film promítal i v hlavní soutěži Karlových Varů. Autorka se v něm vypořádává s duševními nemocemi, které pronásledují její rodinu. Deprese přitom potkaly i ji.

O hlavní cenu poroty mezi filmy pro děti se utkali hned dva nedávní aspiranti na Oscara – Píseň moře irského režiséra Tomma Moorea a Příběh o princezně Kaguje japonského tvůrce Isao Takahata. Porota nakonec nezapomněla ani na jeden z nich, přednost ale dala svérázně ručně kreslenému snímku o princezně Kaguje, kterou jednoho dne jako maličkou najde muž v zářícím stonku bambusu. Donese ji domů a se svou ženou začne dívku, která rychle roste v neodolatelnou krásku, vychovávat jako vlastní. Píseň moře pak získala od poroty čestné uznání.

V kategorii krátkých filmů zvítězil americký Svět zítřka od Dona Herzfelda. Holčička se v něm dostane do budoucnosti přetechnizovaného světa. Výtvarně je film postaven na geometrických obrazcích. Zvláštní uznání přiřkli českému filmu Anatomie Pavouka režiséra Vojtěcha Kisse. V soutěži studentských filmů se zadařilo režisérce a studentce National Film and Television School - University of Hull Daisy Jacobs za snímek Širší perspektiva. V nové soutěžní kategorii nenarativních, experimentálních a hraničních forem animace zaujal porotu polský autor Jerzy Kucia se snímkem Fuga pro violoncello, trumpetu a krajinu.

Na Anifilmu 2015 v Třeboni rozdali ceny (zdroj: ČT24)