Od love story k politickému dramatu. Marie Terezie válčí nejen o manžela

Události v kultuře: Natáčení dalších dílů Marie Terezie (zdroj: ČT24)

Natáčení dalších dílů filmové minisérie Marie Terezie je za polovinou. Štáb koprodukčního projektu, na kterém se podílí i Česká televize, se v těchto dnech přesunul do brněnského Mahenova divadla. Děj se odehrává v letech 1741 až 1745, během válek o rakouské dědictví. Objeví se v něm řada nových postav i herců, a to včetně představitelky titulní hrdinky.

Po dotočení scén na jižní Moravě se početná výprava v čele s režisérem Robertem Dornhelmem představí i návštěvníkům karlovarského filmového festivalu. Besedy v Domě ČT na Divadelním náměstí se v neděli 30. června v 17 hodin zúčastní i Vojtěch Kotek, Zuzana Stivínová, David Švehlík, Tatiana Pauhofová nebo nová představitelka titulní role Stefanie Reinspergerová.

„Ráda ztvárňuji komplikované postavy, které mají své špatné stránky, přesto se do nich snažíte zamilovat. To je pro mě ta největší výzva u této postavy,“ vysvětluje rakouská herečka přijetí role Marie Terezie. V ní nahradila o čtyři roky mladší krajanku Marii-Luisu Stockingerovou.

Válka o habsburské dědictví

Jedna z nejvýraznějších ženských postav evropské historie se v novém pokračování ocitá v nebezpečí. Hrozí, že prohraje nejen válku o habsburské dědictví, ale i bitvu o osud svého manželství. Její manžel, úspěšný obchodník František I. Štěpán Lotrinský, kterého opět ztvárňuje Vojtěch Kotek, své ženě slíbí, že bude její válku financovat, ale musí se uchylovat k čím dál riskantnějším a problematičtějším způsobům zajišťování peněz.

Lenka Vlasáková a Tatiana Pauhofová
Zdroj: ČT

Tyto události spustí manželskou krizi provázenou žárlivostí a nevěrami, stejně jako ukvapenými kroky Marie ve válečném úsilí. „Tentokrát bude mít František Štěpán ještě větší roli. Více se projeví jeho obchodní zručnost a stane se také slušným hráčem na politickém poli. Myslím, že žánrově se minisérie posune od love story směrem k politickému dramatu,“ prozrazuje Vojtěch Kotek.

K natáčení se tvůrci vrátili po dvou letech. Pokračování vznikající opět v mezinárodní koprodukci naváže na konec druhé epizody, kdy se Marie Terezie stala královnou uherskou. Děj dvou nových dílů tentokrát směřuje k usednutí na český trůn. Divákům známé postavy jsou doplněny o nové, v souladu s historickou realitou.

„Každý den sleduji nové denní práce a mám z nich velmi dobrý pocit. Nové díly jsou o něco temnější a dramatičtější, válka a její důsledky pronikají až do osobního života Marie a Františka. Zároveň však zachováváme oblíbené prvky prvních dvou dílů – lásku, humor i politikaření habsburského dvora,“ říká ředitel vývoje pořadů a programových formátů Jan Maxa, který bude také hostem besedy v Domě ČT.

Filmaři mají za sebou už 29 natáčecích dní. Děj se odehrává také na zámku v Jaroslavicích, u vodního mlýna ve Slupi na Znojemsku nebo ve Valticích. Poslední klapka má padnout 23. července.

Zuzana Stivínová
Zdroj: ČT

Středoevropský úspěch

První dva díly Marie Terezie byly dosud největší koprodukcí České televize. Námět i scénář vzešel od České televize a film navíc vznikl pod jejím producentským vedením. Minisérii Marie Terezie si v Česku nenechaly ujít více než dva miliony diváků a v Rakousku se dokonce oba díly dostaly mezi pět nejúspěšnějších snímků z dílny ORF za posledních sedm let. Práva na vysílání koupila také francouzská stanice Arte.

„Zřídkakdy se stává, že film uspěje v tolika zemích. Je to výjimečný projekt, který se těšil divácké oblibě nejen v Česku a v Rakousku, ale i v Maďarsku, na Slovensku a ve Francii,“ uzavírá režisér Robert Dornhelm.