O evropské Oscary se utká šest adeptů. Nominace mají i Almodóvar, Polanski nebo Lanthimos

Evropská filmová akademie zveřejnila nominace na své letošní výroční ceny. Šanci uspět má španělská Bolest a sláva, německý Narušitel systému nebo britská Favoritka. Evropské filmové ceny, považované za obdobu amerických Oscarů, se budou udílet 7. prosince v Berlíně.

Nejlepším snímkem roku může být jeden ze šesti filmů. Šanci má J'Accuse Romana Polanského, Favoritka Jorgose Lanthimose, Bídníci Ladje Lya, Narušitel systému Nory Fingscheidtové, Bolest a sláva Pedra Almodóvara a První zrádce Marca Bellocchia.

Evropský Oscar
Zdroj: ČT24
Evropský Oscar
Zdroj: ČT24

Favoritka může uspět i v kategorie nejlepší komedie, kde se utká se snímky Tel Aviv on Fire a Ditte & Loiuse.

Polanski, Lanthimos, Almodóvar a Bellocchio pak mají šanci také na režijní cenu, kde byla ještě nominována Céline Sciammaová za snímek Portrét dívky v plamenech. Obdobná je pak scenáristická kategorie, kde ale absentuje Favoritka a naopak jsou nominováni tvůrci Bídníků.

V dokumentech může úspět dílo z české koprodukce

Na ceremoniálu sedmého prosince v Berlíně zazní i jméno tvůrce nejlepšího dokumentu. V této kategorii mají nominaci například Svědkové Putinovi od režiséra Vitalyje Manského. Koproducentem byla Česká televize a dokument přináší svědectví o začátku Putinovy éry.

V kategorii krátkometrážních snímků byl už v říjnu nominován film Rekonstrukce, inspirovaný skutečným případem bezdomovce, kterého zavraždili dva mladíci.

Evropské filmové ceny jsou považovány za obdobu amerických Oscarů. V loňském 31. ročníku získal cenu pro film roku polsko-britsko-francouzský snímek Studená válka. Jeho autor Pawel Pawlikowski si převzal ceny pro nejlepšího režiséra a scenáristu, představitelka hlavní role Joanna Kuligová byla vyhlášena nejlepší herečkou.