Nominace na ceny filmové kritiky ovládla Okupace, oscarový kandidát Zátopek je zatím druhý

Ceny české filmové kritiky zveřejnily nominace za rok 2021. V nejvíce – šest – ocenění může doufat snímek Okupace. Nominován je mimo jiné na nejlepší loňský film, v této kategorii mu konkuruje životopisné drama Zátopek a v zahraničí úspěšný animovaný příběh Moje slunce Mad. Kategorii Mimo kino obsadily počiny České televize, která je také koproducentem většiny nominovaných titulů z kinodistribuce. V hereckých nominacích může překvapit jméno Tomáše Magnuska, který jako režisér u kritiků zatím příliš chvály nepobral.

Okupace je celovečerním debutem Michala Nohejla. Odehrává se v době normalizace, na ospalém večírku divadelních herců, kam jako nezvaný host přijde opilý sovětský důstojník.

Zátopek, kandidát české kinematografie na Oscara za rok 2021, u kritiků uspěl se čtyřmi nominacemi. Filmové drama Davida Ondříčka rekapituluje sportovní kariéru slavného běžce a sleduje i jeho vztah s oštěpařskou Danou Zátopkovou.

Trojici nominací na nejlepší film uzavírá s celkem třemi nominacemi Moje slunce Mad. Animovaný příběh režisérka Michaely Pavlátové se také uchází o Oscara, a to v kategorii animovaných titulů, ovšem ne za Česko. Vyprávění o Češce, která se provdá do Kábulu a jíž do života vstoupí tamní chlapec, se opírá o knihu novinářky Petry Procházkové.

Tří nominací dosáhlo i drama Chyby od Jana Prušinovského. Pojednává o vztahu, který se musí vyrovnat se zamlčovanou minulostí jednoho z páru. Ve dvou kategoriích se prosadil krátký film Milý tati Diany Cam Van Nguyen, pohybující se na pomezí fikce, dokumentu a animace, a dále černobílý celovečerní debut Šimona Holého Zrcadla ve tmě.

Chyby (2021, režie: Jan Prušinovský)
Zdroj: Falcon

Mezi dokumentárními filmy české kritiky a kritičky zaujala Jednotka intenzivního života Adély Komrzý o paliativní péči, Láska pod kapotou Mira Rema přibližující život autokrosové dvojice na okraji české společnosti a Nová šichta Jindřicha Andrše o horníkovi přeškolujícího se na IT specialistu.

O nejlepším herci roku 2021 se rozhodne mezi Martinem Pechlátem (Okupace), Václavem Neužilem (Zátopek) a Tomášem Magnuskem, který přesvědčil v komedii Shoky & Morthy: Poslední velká akce. Z hereček si pro cenu může dojít Pavla Gajdošíková (Chyby), Martha Issová (Zátopek) či Alena Doláková (Zrcadla ve tmě).

Kategorii Mimo kino letos ovládly projekty České televize: Snímek Víta Klusáka 13 minut o lidech, kteří zavinili tragické dopravní nehody, a dramatické seriály Ochránce a Kukačky. Ochránce řeší deset případů školského ombudsmana a Kukačky nahlíží do dvou rodin, jejichž život obrátí naruby zjištění, že jejich děti byly po porodu zaměněny.

Rozhodne se 5. února

Vítězové Cen české filmové kritiky za rok 2021 budou vyhlášeni 5. února 2022 v pražském Divadle Archa a v přímém přenosu České televize. Slavnostním večerem provedou Anita Krausová a Tereza Hofová.

O měsíc později své ceny předá také Český lev. Výroční ocenění udělované Českou filmovou a televizní akademií se o nominace podělí 17. ledna.

  • Nejlepší film:
    Moje slunce Mad – producenti Kateřina Černá, Petr Oukropec, Peter Badač, Ron Dyens
    Okupace – producenti Jan Hlavsa, Julie Žáčková
    Zátopek – producenti Kryštof Mucha, David Ondříček
  • Nejlepší dokument:
    Jednotka intenzivního života – Adéla Komrzý
    Láska pod kapotou – Miro Remo
    Nová šichta – Jindřich Andrš
  • Nejlepší režie:
    Chyby – Jan Prušinovský
    Okupace – Michal Nohejl
    Zátopek – David Ondříček
  • Nejlepší scénář:
    Chyby – Roman Vojkůvka
    Moje slunce Mad – Ivan Arsenjev
    Okupace – Marek Šindelka, Vojtěch Mašek
  • Nejlepší herečka:
    Chyby – Pavla Gajdošíková
    Zátopek – Martha Issová
    Zrcadla ve tmě – Alena Doláková
  • Nejlepší herec:
    Okupace – Martin Pechlát
    Shoky & Morthy: Poslední velká akce – Tomáš Magnusek
    Zátopek – Václav Neužil
  • Audiovizuální počin:
    Moje slunce Mad, animace – Michaela Pavlátová
    Myši patří do nebe, výtvarná koncepce – Denisa Grimmová, Jan Bubeníček, Jan Kurka
    Okupace, kamera – Jan Baset Střítežský
  • Cena innogy pro objev roku:
    Diana Cam Van Nguyen – Milý tati
    Šimon Holý – Zrcadla ve tmě
    Michal Nohejl – Okupace
  • Mimo kino:
    13 minut – Vít Klusák
    Kukačky – Biser A. Arichtev, Jan Coufal
    Ochránce – Tereza Kopáčová, Tomáš Mašín, Tomáš Feřtek, Matěj Podzimek
  • Nejlepší krátký film:
    Milý tati – Diana Cam Van Nguyen
    Příběh hrůzostrašné Eliz – Eliška Kováříková, Adam Struhala
    Rudé boty – Anna Podskalská