Na podzim v ČT zazáří hvězdy StarDance, filmový Smetana či seriálový Docent

Pokračování minisérie Docent zahájí hned 1. září podzimní program České televize. K divákům se na podzim vrátí také taneční soutěž StarDance. V premiéře ČT odvysílá hrané drama o Bedřichu Smetanovi či dokumenty o sebepřijetí či množírnách. ČT art mimo jiné připomene design v domácnostech minulého století a na Déčku moderátor Daniel Stach dětem přiblíží, v čem český národ vyniká. Pro iVysílání vznikla hraná minisérie Vlastně se nic nestalo o vlivu sociálních sítí na vztahy.

První polovinu roku 2024 hodnotí generální ředitel ČT Jan Souček jako mimořádně úspěšnou pro Českou televizi. „Za první pololetí tohoto roku jsme se stali znovu lídrem televizního trhu a věřím, že v tomto trendu budeme pokračovat i nadále,“ podotkl. „Vyloženými trháky jarní sezony byly Smysl pro tumor, Stíny v mlze, Vedlejší produkt,“ dodal.

StarDance potřinácté

Událostí podzimu se podle Jana Součka bezesporu stane třináctá řada StarDance. „Jsem rád, že tento formát, který vyvinula britská veřejnoprávní televize BBC, v České republice takto dlouhou a tak úspěšně uvádí Česká televize. Letos je tématem radost ve všech možných podobách,“ podotkl Souček.

V sobotu 12. října se na parketu setkají profesionální tanečníci a amatéři z řad hvězd už potřinácté. Králem či Královnou tanečního parketu se mohou stát herci Filip Blažek a Oskar Hes či herečky Marta Dancingerová, Jana Paulová a Lucie Vondráčková. Poslední jmenovaná se věnuje rovněž hudbě, stejně jako další soutěžící Ondřej Ruml. Desítku doplňují spisovatel a filmař Patrik Hartl, osminásobná mistryně světa v bojových sportech Martina Ptáčková, paralympijský cyklista Jiří Ježek a kuchařka a influencerka Chili Ta. Moderování se opět ujmou Marek Eben a Tereza Kostková.

Kriminální Docent, životopisný Smetana

V minisérii Docent II se znovu sejdou Ivan Trojan, Tereza Ramba a Ondřej Vetchý při vyšetřování kriminálních případů. „Posun v příbězích je v tom, že charaktery vystavíme novým krizovým situacím a v nich je poznáme zase o kousek hlouběji a důvěrněji. Kdybychom zásadně měnili povahy postav, diváka možná zklameme, protože čeká na svoje známé postavy a chce se k nim vrátit. A možná je bude mít zase o kousek raději,“ odhaluje režisér Jiří Strach a slibuje, že i nové díly zůstanou co nejvíce realistické.

Osud světoznámého českého skladatele prožije Václav Neužil v dobovém dramatu Smetana. „Dnes Bedřicha Smetanu považujeme za nezpochybnitelný symbol české hudby, ale za svého života musel čelit docela intenzivní kritice a o svou pozici musel bojovat. Snažíme se ho vykreslit jako živelného, senzitivního člověka plného emocí i jako sebevědomého hudebního génia,“ říká režisér Marek Najbrt.

Z filmu Smetana
Zdroj: ČT/Patrik Oujeský

Po boku mu bude stát Sarah Haváčová v roli Betty Smetanové. „Byla velmi ráznou ženou, seděla v čele jídelního stolu, měla na starosti kasu, ale neměla v lásce bohémský život. V tom docházelo ke střetu ve vztahu s Bedřichem,“ prozradila herečka. Hraný film doplní dokument Tajemství života Bedřicha Smetany, ve kterém titulní roli ztvárňuje Petr Lněnička.

Z filmového plátna se na televizní obrazovky přesunou oceněné snímky Bod obnovy, Úsvit, Služka, Přišla v noci či dokument Tady Havel, slyšíte mě? „Jsou mezi nimi tituly, které byly nominovány, a dokonce i oceněny Českými lvy,“ připomněl Jan Souček.

Dokumenty o body shamingu, cestování či designu

Dokumentární tvorba již tradičně zaplní program ČT2. V premiéře uvede například snímek Tělo v mé hlavě. „Je to první dokument v Česku, který otevírá téma nepřijetí, sebelásky a body shamingu, tedy specifické šikany mířené především na vzhled člověka. Cílem projektu je přinést poselství o tom, že se tyto věci dějí, ale hlavně že se dají přežít a překonat,“ podotýká režisérka Dagmar Smržová.

Problematiku struktur zvířecích překupníků a množíren nastíní dokument Továrna na psí prachy. Na diváky čeká také nová řada cestopisu Bedekr z Velké Británie nebo gastronomická výprava s další sérií Manu a Matěj na cestě podél Apenin. Do minulých století se vydají snímky Žižka – hrdlořez i boží bojovník či Blýskání pod Tatrami.

Nové dokumentární cykly nabídne i ČT art. V šestidílném seriálu Vidět filmem nahlédnou diváci pod ruce nejvýznamnějším tuzemským kameramanům a cyklus Ikony českého designu připomenou předměty minulého století patřící do každé domácnosti. Architekt David Vávra se opět vydá po Šumných stopách, tentokrát ukáže stavby českých architektů ve Švýcarsku.

Dokumentární nabídku rozšíří na podzim portréty osobností. „Budeme vysílat o Karlu Vágnerovi, Daniele Kolářové, Pavlu Zedníčkovi a také herecké dynastii Brouskových,“ doplnil Jan Souček.

Elin supertajný deník
Zdroj: ČT/Marie Baráková

Déčko uvede pořad o Češích, iVysílání o sociálních sítích a reality soutěž

ČT :D představí prostřednictvím seriálu My se máme! s moderátorem Danielem Stachem dětem oblasti, ve kterých Češi jako národ vynikají a které jsou pro ně typické. Důležitost mezigeneračních vztahů i zajímavosti o přírodě vyzdvihne pořad Můj dědeček zálesák. Návod na samostatné zvládání praktických dovedností ze života nabídne série Hravě to zvládneme, a jak nejlépe udržovat vztahy se spolužáky, vyučujícími i rodiči, poradí Elin supertajný deník.

Pro iVysílání vznikla minisérie Vlastně se nic nestalo v hlavních rolích s Elizavetou Maximovou a Denisou Barešovou. Poskytne sondu do dnešních vztahů ovlivněných sociálními sítěmi. Režisér Jan Vejnar otevře kontroverzní otázky o prodeji intimity, nastavení si vlastních hranic i propastech v partnerské komunikaci.

Vlastně se nic nestalo
Zdroj: ČT/Marie Baráková

„Naším záměrem bylo prozkoumat pojetí lásky v prostředí vratkých vztahů dnešních mileniálů a GenZ, do nichž čím dál více prostupují takové nástrahy, jako jsou sociální sítě, které člověka na každém kroku pronásledují,“ popisuje kreativní producent Jakub Mahler.

Seriál se dočká i televizního uvedení. „Premiérujeme nejdříve na iVysílání, protože to je podle nás produkt, který cílí na generaci, která už raději sleduje audiovizuální obsah skrze digitální platformy,“ podotkl Jan Souček.

V iVysílání se diváci na podzim zabaví také při reality soutěži Show z druhý ruky, která rozvíjí téma udržitelnosti. Mladí amatérští designéři v ní dají šanci použitým kouskům v nových outfitech.