Na narozeniny hledá Svěrák blatníky. Obecná škola se vrátí jen na den

Obecná škola v remasterované podobě (zdroj: ČT24)

„Jmenuji se Igor Hnízdo!“ Legendární učitel z Obecné školy třískne do tabule po pětadvaceti letech na filmovém plátně v remasterované podobě. Režisér Jan Svěrák snímek digitálně omladil otci Zdeňkovi k osmdesátým narozeninám, které připadají na 28. března. Vyčištěnou verzi uvedou česká i zahraniční kina pouze v tento den. S výlety do dětství svého otce ale Svěrák neskončil a chystá volné pokračování – respektive „prequel“ Po strništi bos.

Obecná škola z roku 1991 už nestačí na kvality současné technologie, kdy televize vysílají ve full HD rozlišení a některá kina ve formátu 4K. Jan Svěrák to mění. Rozhodl se otci nadělit remasterovanou verzi, která standardům dneška vyhovuje. Bylo potřeba sáhnout pro originální negativ, naskenovat ho a v počítači ručně vyčistit každou špínu nebo vlas. Následně se doladí barvy a vylepší některé záběry.

Mezi ně patří např. třes kamery, který se v Obecné škole párkrát vyskytuje – např. ve scéně, kdy otec rodiny hledá blatníky z kola. „Tehdejší divák to zkousnul, protože to viděl všude. Dnes už se kamera netřese. Upravujeme film tak, aby vyhovoval dnešnímu divákovi,“ upřesnil tuzemský oscarový režisér. Změnu přirovnává k prozření člověka, kterému poprvé na nos posadí brýle.

S úžasem jsem zjistil, že vidím hercům do očí. Je to jakoby to natočili včera.
Jan Svěrák
Režisér

Obecná škola bude v březnu uvedena zhruba ve čtyřicítce kin po celém Česku. V zahraničí bude se Svěrákem slavit 50 až 100 biografů. Jiná příležitost k tomu spatřit omlazenou verzi v kinech už nebude.

Po protektorátu bos

Jako opožděný dárek k osmdesátinám by se dal brát další film, který Jan Svěrák připravuje. V tématu dětství otce Zdeňka bude pokračovat. Na motivy jeho vzpomínkové knihy Po strništi bos, která je zasazená do období „před Obecnou školou“, tedy do doby, kdy s rodiči odjížděl na venkov, natočí stejnojmenný snímek. Do kin přijde na jaře 2017.

obrázek
Zdroj: ČT24

V knize se Zdeněk Svěrák vrací do doby, kdy byl sedmiletý chlapec, do doby protektorátu, kdy se na několik let (a vlastně na celý život) změnil ze zhýčkaného pražského hošíka na venkovského kluka. Existuje i její audioverze, kterou namluvil sám spisovatel. Za povídkový soubor získal Magnesii Literu. 

UPOUTÁVKA: Remasterovaná Obecná škola v kinech (zdroj: ČT24)