Móda na dotek a naruby. Rochová a Musa podporují pacienty s nemocí motýlích křídel

Móda pomáhá pacientům s nemocí motýlích křídel (zdroj: ČT24)

Módní návrhářku Liběnu Rochovou a výtvarníka Lukáše Musu Musila spojila charitativní práce. Připravují limitovanou módní kolekci Nadotek, která svým pojetím odkazuje k problémům lidí s nemocí motýlích křídel. Společný projekt představí na podzimní přehlídce Designblok.

Liběna Rochová navrhla šaty, sukně, overaly, trička i boty, Musa je doplnil svým čitelným rukopisem, který ho proslavil i jako tatéra: jednoduchými linkami, písmem a naivní kresbou. Pro všechno oblečení je typický otočený šev, který má symbolický význam. „Pacienti nemohou nosit věci se švy dovnitř, na tělo, protože mají kůži natolik křehkou, že jim to vadí,“ vysvětlila Liběna Rochová.  

Černobílou prodejní kolekci doplní výtvarné modely určené pro přehlídková mola. V nich už umělci neomezují svou fantazii nositelností oděvů. Kresba na přehlídkových modelech bude navíc vznikat na jeden pokus. Vlastní kresby přitom Musa doplňuje i úryvky básní, které psala Olga – pacientka, která se významně podílela na osvětě nemoci motýlích křídel. Zemřela před třemi lety. 

Výtěžek z prodeje kolekce Nadotek podpoří charitativní organizaci Debra. Příští rok by pro stejný projekt chtěla Liběna Rochová s Musou vytvořit i pánskou kolekci.