Michael Jackson jako múza. Padesát umělců hledá portrét popového krále

Události v kultuře: Michael Jackson očima padesáti umělců (zdroj: ČT24)

Co vznikne, když se z popové ikony stane múza? Odpověď hledá National Portrait Gallery v Londýně. Výstavní síň představuje zpěváka Michaela Jacksona očima padesáti umělců z celého světa.

Hranice dobové populární hudby překračoval svým vystupováním i rekordním prodejem desek. Kromě hudebníků inspiroval řadu dalších umělců. Na to, jak vnímali Michaela Jacksona v průběhu doby výtvarníci, se teď zaměřila National Portrait Gallery v Londýně. 

„Výstava podle mě upozorňuje na fakt, že on se jako osobnost neustále vyvíjel a lidé ho proto vnímali různými způsoby. Každý každého vnímáme jinak, ale zrovna Michaela Jacksona lidé vnímali v průběhu času velmi různorodě,“ říká umělec Michael Gittes.

Jako Filip II. i v barvách pop-artu

Z krále popu se tak stává třeba král Španělska na jezdeckém portrétu. Malbu inspirovalo plátno z konce 17. století, na kterém Paul Rubens zobrazila Filipa II. Andy Warhol zase Jacksona vykreslil v pop-artových barvách, podobně jako ikonickou Marilyn Monroe.

Expozice dále představuje rozmanité podoby, které Jackson dostal na obálkách časopisů – a výstava přitahuje mnoho nadšených fanoušků. „Líbí se mi to. Myslím, že je to skvělý způsob, jak uctít jeho památku. Nádhera,“ vystihuje dojmy mnohých návštěvníků italská turistka Paola.

Výstava Michael Jackson: On the Wall se z Londýna v říjnu přesune do Francie, následně ji lidé mohou spatřit i v Německu nebo Finsku.