Před 35 lety Michael Jackson změnil historii hudby. Pomohla mu vizuální revoluce

Před 35 lety album Thriller změnilo tvář pop music (zdroj: ČT24)

Přesně před 35 lety, 30. listopadu 1982, vyšlo album Thriller. Michael Jackson svou šestou deskou naždy změnil tvář pop music. Nahrávka, které se podle různých odhadů prodalo po celém světě 65 až 110 milionů kopií, je dodnes nejprodávanějším albem všech dob.

Michael Jackson natáčel Thriller od dubna do listopadu 1982 v hollywoodském studiu Westlake Recording, producentem byl slavný Quincy Jones. Deska vyšla u společnosti Epic Records a o dva roky později album vyšlo také u Supraphonu v tehdejším Československu.

Šesté studiové album krále popu trvající necelou tři čtvrtě hodinu obsahovalo devět písniček, z nichž čtyři si napsal sám Jackson. Kromě titulní písně jsou na ní takové hity jako Billie Jean, Beat It, Wanna Be Startin' Somethin' nebo The Girl Is Mine.

Album, na jehož obálce byla fotka Michaela Jacksona v bílém obleku a černé košili, se okamžitě stalo hitem. Do Vánoc 1982, tedy během necelého měsíce, se prodalo přes milion kopií. Deska, která kombinuje pop, rock a funk, se stala zdrojem inspirace pro generace dalších umělců.

Nahrávka je dodnes nejprodávanějším albem všech dob. Podle různých odhadů se po celém světě prodalo 65 až 110 milionů kopií. Až na dalších příčkách zůstávají Pink Floyd (The Dark Side of the Moon), AC/DC (Back in Black) nebo Meat Loaf (Bat Out of Hell). 

Revoluce na MTV

K úspěchu nepochybně přispěl i fakt, že souběžně s uvedením desky na trh se na televizní stanici MTV objevilo videoklipové ztvárnění titulní písně. Ve své době nejdražší video, které stálo 800 tisíc dolarů, má délku skoro čtvrt hodiny a v podstatě se jedná o krátký film.

Thriller dokonale využil doby, kdy se právě díky televizi MTV obrazové zpracování písně stalo stejně důležitým jako hudba sama. „Byla to skutečně revoluce. Vizualizace populární hudby změnila její povahu velmi zásadním způsobem. Najednou tady bylo médium, které dokázalo udělat nové hvězdy, třeba Madonna nebo Michael Jackson jsou produkty MTV,“ uvažuje hudební publicista Vojtěch Lindauer.

Klip se dočkal i kritiky kvůli okultistickým a násilným scénám, i přes tyto výhrady ale v roce 1984 proměnil tři nominace v cenách MTV a později byl zvolen nejlepším hudebním videoklipem všech dob.

Přestože do své smrti v červnu 2009 natočil Jackson řadu dalších desek, fenomenální úspěch alba Thrilller už se mu nepodařilo překonat.