Video zabilo rozhlasovou hvězdu. Před 35 lety začala vysílat MTV

Vojtěch Lindauer: MTV byla skutečně revoluce (zdroj: ČT24)

Před 35 lety začal vysílat první televizní hudební kanál, americká Music Television (MTV). Už první klip, který se na MTV objevil, Video Killed the Radio Star (Video zabilo rozhlasovou hvězdu) skupiny Buggles, jako by předznamenal vývoj pop-music v příštích letech.

Hudební klipy existovaly už před vznikem MTV, v šedesátých letech je natáčeli třeba The Beatles. Britský režisér Richard Lester, který s Beatles vytvořil filmy Help! nebo Perný den, bývá dokonce označován za muže, který hudební videoklip vynalezl.

Teprve MTV však roku 1981 zcela změnila hudební průmysl, když se obrazové zpracování písní stalo stejně důležité jako hudba sama. „Byla to skutečně revoluce. Vizualizace populární hudby změnila její povahu velmi zásadním způsobem. Najednou tady bylo médium, které dokázalo udělat nové hvězdy, třeba Madonna nebo Michael Jackson jsou produkty MTV,“ uvažuje hudební publicista Vojtěch Lindauer.

Právě Michael Jackson způsobil další revoluci, když povýšil hudební klip na další uměleckou úroveň. Pečlivě komponované video Thriller v délce 14 minut způsobilo senzaci. Další hvězda MTV Madonna zase zaujala publikum vyzývavou erotikou. Rozvoj hudebních klipů přinesl výrazné změny do filmové profese a podstatně ovlivnil současnou vizuální kulturu.

V roce 1987 se stanice MTV rozšířila také do Evropy a postupně se začala věnovat vedle hudby i jiným formátům. Další fanoušky přinesly MTV její animované pořady, nejznámější jsou patrně příběhy dvojice newyorských puberťáků Bavise a Butt-Heada.

Koncem devadesátých let zaznamenalo vysílání MTV výraznou změnu, když začal klesat podíl videoklipů ve vysílání a začaly se objevovat různé magazíny nebo reality show. Velkou oblibu si získal třeba pořad Jackass, ve kterém mladí lidé provádějí absurdní a riskantní kousky, například sjíždějí na dětské tříkolce příkrý kopec.

Další úspěchy MTV zaznamenala, když umístila kamery do domu rodiny Osbourneových. Možnost sledovat soužití stárnoucího rockera a bývalého frontmana kapely Black Sabbath Ozzyho, jeho ženy Sharon a dětí Kelly a Jacka přilákala miliony diváků.

Postupně se na hlavním kanále MTV přestala hudba vysílat a přesunula se na několik vedlejších kanálů. V roce 2009 stanice dokonce z názvu vymazala přídomek „music“. Zásadní roli hrál přesun hudebního videa na internet.

Zdá se však, že stanice, kterou vlastní společnost Viacom, se chce vrátit ke kořenům. Od začátku srpna se hudební kanál VH1 Classic změnil na MTV Classic, jehož program bude zaměřen hlavně na devadesátá léta.