Letní Letná slibuje bratrovražednou show i farmu vzhůru nohama. Začíná poctou novému cirkusu

Události: Začíná Letní Letná (zdroj: ČT24)

Festival nového cirkusu a divadla Letní Letná uzavírá druhou dekádu své existence. Jubilejní ročník pozval zpátky do Prahy zahraniční soubory, které se setkaly s největší oblibou u diváků. Na programu jsou ale i české premiéry. Hrát se začíná 17. srpna, už o den dříve ale zahájení obstará Pocta novému cirkusu, do níž se zapojí akrobaté i akvabely.

„Máme kulaté narozeniny a chceme vzdát poctu novému cirkusu, žánru či disciplíně, která je už po dvacet let součástí našeho života na Letné. Proto jsme spojili síly českých a švédských umělců, aby vzniklo něco jedinečného, něco, co na české novocirkusové scéně zatím nebylo,“ uvedl k zahájení ředitel a zakladatel festivalu Jiří Turek.

Show Aquanauts, ve festivalové variaci jako Pocta novému cirkusu, v sobě spojuje čtyři živly – vodu, oheň, vzduch a také lásku. Odehrává se ve vzduchu i ve vodě, vystřídá se v ní totiž na padesát akrobatů a také akvabel. Zahajovací show je přístupná zdarma, v repríze ji Letní Letná uvede ještě ve čtvrtek.

Návrat zahraničních akrobatů i české premiéry

Letos se představují umělci z patnácti zemí. Páteří zahraniční nabídky jsou soubory, které si diváky Letní Letné už získaly v některém z předchozích ročníků. Vrací se ale s jinými inscenacemi.

Například francouzsko-belgický Collectif Malunés přiváží představení BitByBit. Bratři Simon a Vincent Bruyninckxovi předvádí doslova bratrovražednou show, svou rivalitu i přátelství zprostředkovávají poměrně nebezpečnou cirkusovou technikou – zavěšeni na zubech.

Odlišnosti, a zároveň to, co nás spojuje, rovněž zkoumá energická inscenace Sabotage, za níž stojí velšský ansámbl NoFit State. Z kolébky nového cirkusu, tedy Francie, dorazí Cirque Aïtal s představením A ciel ouvert, které prý dá divákům pocítit, jaké to je být poháněn větrem, ozářen hvězdami a tančit, zpívat, skákat. Kanadský Cirque Alfonse sází na lehce surrealistickou farmářskou fantazii Animal. Akrobaté obrátí farmu naruby, aby oživili příběhy z dětství a také si stříleli z klišé spojených s venkovským životem.

Sabotage, představení velšského souboru NoFit State
Zdroj: Letní Letná/František Ortmann

Premiéru si na Letní Letné odbudou dva české novocirkusové počiny. Za představením Loop o stereotypech a životních smyčkách stojí performeři z Losers Cirque Company. V druhé novince nazvané Crossing se spojily čtyři umělkyně, které se jinak převážně věnují sólovým projektům. Každá je z jiné země, Česko zastupuje Eliška Brtnická.

Na české scéně, kterou Letní Letná vyhradila opět výběru tuzemského nového cirkusu, uvidí diváci další produkce. Na dvacátém ročníku najdou také třeba žonglérskou galashow, speciální program pro děti a řadu workshopů. A to do 3. září.