Květy už si nestačí, přibraly country hochy a tanečního Japonce

Květy se mění na YM a vydaly dvě desky (zdroj: ČT24)

Hudební skupina Květy představila projekt YM. Charakterizuje ho jako jinou kapelu se stejnými lidmi. Muzikantská trojice se tak rozhodla zastřešit dvě desky, na nichž kombinuje úplně jiné hudební žánry, než na jaké jsou u ní posluchači zvyklí.

Květy za svou osmnáctiletou existenci prokázaly, že umějí být rockery, folkaři i bluesmany. Chtěly si ale zkusit i jiné žánry, proto vznikl projekt YM. „Tajemství spočívá v tom, že YM je pozpátku slovo ‚my‘. Je to taková kolektivní práce,“ prozradil frontman Martin E. Kyšperský.

Nová kapela ale rozhodně neznamená zánik té staré. „Je to, jako když si řeknete, že si uděláte projekt s někým jiným a uděláte s ním jinou muziku, akorát je podezřelé, že jsme se rozhodli, že i tu boční kapelu uděláme se stejnými lidmi,“ vysvětlil personální paradox Kyšperský.

Na dvě nové nahrávky projektu YM si přizvali ale také hosty. Třeba Michala Němce z Jablkoně, Muchu nebo zpěvačku Štěpánku Todorovou. Kolektivními silami vzniklo nejprve country album Lorenzovi hoši, které složil Martin E. Kyšperský. Místo elektrické kytary si vzal do ruky tu akustickou a přibylo i banjo nebo foukací harmonika. 

Bubeník Květů  Aleš Pilgr zase vyměnil klasické bicí za elektronický pad a tak vzniklo druhé, elektropopové album od YM. Jmenuje se Japonec. „Je to taneční deska,“ podotýká její autor.

Obě novinky pokřtily Květy alias YM před pár dny a už chystají třetí album. Svůj „vlastní“ počin totiž bude mít i třetí člen kapely Ondřej Kyas. Kombinace folku, country a elektroniky by měla být hotová do poloviny příštího roku.