Kafkův humor je pro kreslíře Jiřího Slívu i jeho šálek Kafky

Jiří Slíva vydal knihu Můj šálek Kafky (zdroj: ČT24)

Kdyby Kafky nebylo, přišla by řada kaváren po celém světě o atraktivní název  – jeden z tzv. kafkorismů výtvarníka a kreslíře Jiřího Slívy, který zařadil do své nové knihy kresleného humoru. Nazval ji Můj šálek Kafky.

Kafkorismy jsou životní postřehy inspirované Kafkovou tvorbou. K ní se Jiří Slíva vrátil trochu náhodou. Díky Ruth Bondyové, izraelské novinářce a spisovatelce českého původu.

„Chtěla, abych ilustroval nějaké její vzpomínky, tím jsem se dostal do Nakladatelství Franze Kafky a začal se více věnovat Kafkovi, kterého jsem předtím znal jen ze studentských let. A jeho zvláštní humor mě vzal. Pak už bylo obrázků a povídání tolik, že jsme se rozhodli udělat jakýsi výběr nebo souhrn,“ popisuje vznik titulu Slíva. Texty v ní jsou psány také anglicky a německy.

Kafka by měl radost

Můj šálek Kafky je Slívovou patnáctou knihou kresleného humoru, kromě toho ilustroval více než sto osmdesát knížek jiných autorů. Jeho novinku v Centu Franze Kafky představil básník a publicista Ivo Šmoldas.

Jiří Slíva / Můj šálek Kafky
Zdroj: ČT24

„Jiřím Slívou jsem vždycky nadšen, protože jeho vtipy jsou originální a dovede udělat nádherné ilustrace. Mám dojem, že Kafka by měl radost z toho, že právě Slíva se chopil jeho humornější a grotesknější části a že ho vidí tímto způsobem,“ předpokládá Šmoldas.

Nakladatel zase předpokládá, že Slívův šálek Kafky bude i pro mnohé čtenáře jejich šálek kávy. „Pocitů existenciálního ohrožení a odcizení v současném světě samozřejmě neubývá, a proto Kafkova tvorba neztrácí na účinnosti,“ připomíná nakladatel v souvislosti se slovy „kafkovský“ a „kafkárna“, které jsou součástí současného slovníku. Souvisí právě s Kafkovým smyslem pro humor, absurdnost a paradoxy.