Justin Bieber prodal autorská práva na svou tvorbu, získat mohl až dvě stě milionů dolarů

Zpěvák Justin Bieber prodal autorská práva na celou svou dosavadní tvorbu. Britská investiční společnost Hipgnosis Songs Capital tak vlastní práva na Bieberovy hity jako Sorry, Peaches nebo Baby. Kanadsko-americký zpěvák je nejmladším světoznámým hudebníkem, který se k takovému kroku odhodlal.

Hipgnosis získala autorská práva na celý Bieberův hudební katalog, který čítá zhruba 290 písní a šest alb. Podle zdrojů amerického týdeníku Variety bude Bieberovy písně nadále spravovat jeho dlouholetá domovská společnost Universal Music.

Částku, kterou Bieber z prodeje získal, strany nezveřejnily. „Justin je skutečně jedinečný ve (své) generaci, což reflektuje i velikost obchodu,“ naznačil pouze zpěvákův manažer Scott Braun.

Podle magazínu Billboard mohl Bieber z prodeje získat až dvě stě milionů dolarů (4,5 miliardy korun). Podle šéfa Hipgnosis Mercka Mercuriadise se jedná o jednu z největší částek vyplacených umělci, kterému ještě nebylo sedmdesát let.

Práva prodali i Dylan či Shakira

Odprodat práva na celou svou tvorbu investiční společnosti se v minulosti rozhodli například Bob Dylan, Sting nebo Shakira. Prodej autorských práv pomůže umělcům navýšit příjmy, o které přišli třeba kvůli zákazu koncertování během covidové pandemie. „Lidé nadále poslouchají hudbu a platí za ni, bez ohledu na současné problémy s životními náklady,“ poznamenává Mercuriadis.

Osmadvacetiletý Bieber je však nejmladším světoznámým hudebníkem, který se k takovému kroku rozhodl. „Měl na výběr. Buď bude i nadále pobírat peníze za každý přehraný hit, anebo se rozhodne vydělat peníze a prodat práva jednorázově. Bieber vsadil na to, že je pro něho lepší druhá možnost,“ komentuje zpěvákův krok ekonomický novinář Sean Farrington z BBC. „Jak mi řekl investor, který práva koupil, zbavuje se tak rizika do budoucna.“

Odložené turné

Bieber začal vystupovat v teenagerovském věku, se svou hudbou zaznemenává stále komerční úspěchy. Z každého jeho alba se prodal minimálně jeden milion kopií a na platformě Spotify jeho hudbu každý měsíc poslouchá na devětašedesát milionů uživatelů.

Zpráva o prodeji autorských práv přišla v době, kdy Bieber přerušil turné k albu Justice na blíže neurčený termín „v příštím roce“. Turné mělo původně odstartovat už v roce 2020, ale nejprve ho odložila pandemie covidu-19 a následně zpěvákovo onemocnění vzácným Ramsay-Huntovým syndromem, který způsobuje paralýzu lícního nervu.

Tyto zdravotní potíže stojí i za Bieberovým rozhodnutím odložit už oznámené koncerty, včetně toho, který měl letos v březnu odehrát v Praze.