Jim Sheridan mnohokrát nominovaný na Oscara dostal zmrzlinový kornout na Letní filmové škole

Jim Sheridan je hostem Letní filmové školy (zdroj: ČT24)

Do Uherského Hradiště přijel Jim Sheridan. Irský režisér a scenárista je dlouho očekávaným hostem Letní filmové školy (LFŠ). Festival promítl čtyři snímky ze Sheridanovy filmografie a také mu předal zmrzlinový kornout, tedy jednu z Výročních cen pořádající Asociace českých filmových klubů.

O návštěvu Jima Sheridana usilovala Letní filmová škola čtrnáct let. Vyšlo to až letos. „Jsem překvapen, když tady bylo tolik slavných režisérů jako Mike Leigh, Abbás Kiarostámí nebo Ken Loach, proč se zajímali o někoho, jako jsem já?“ podivoval se Sheridan v Uherském Hradišti.

„Minimálně dva jeho filmy – Moje levá noha a Ve jménu otce – mají pevné místo v kánonu světové kinematografie,“ uvedl jeden z důvodů pro pozvání programový ředitel LFŠ Jan Jílek.

Daniela Day-Lewise poslal na box

Celovečerní debut Moje levá noha je inspirován skutečným příběhem muže postiženého mozkovou obrnou. Komunikovat se světem mohl pouze prostřednictvím své levé nohy, kterou se s vynaložením neuvěřitelného úsilí naučil psát a malovat. Drama z roku 1989 odstartovalo nejen kariéru Jima Sheridana, ale také herce Daniela Day-Lewise, jemuž výkon v roli muže bojujícího s nepřízní osudu o vlastní důstojnost vynesl prvního Oscara.

Sheridan, nominovaný za scénář i režii, zůstal jen u nominace. Stejně dopadla i jeho dvojitá oscarová šance u politického dramatu Ve jménu otce, opět s Danielem Day-Lewisem. Toho si Sheridan vybral i do dalšího syrového dramatu z prostředí Irské republikánské armády – Boxera. A přesvědčil ho, aby podstoupil tvrdý boxerský trénink. „Daniel se velice rád učí, proto se naučil o boxu spoustu věcí. Jeho technika byla opravdu velmi dobrá,“ ocenil Sheridan herce zpětně na LFŠ.

Zná Formana i Passera

Všechny tři zmíněné tituly na festivalu uvedl, z jeho novější tvorby se ještě promítalo melodrama Tajný deník. Sheridan se také setkal s diváky při besedě. Přiznal se mimo jiné, že je mu jako filmaři blízký Miloš Forman a že si váží Ivana Passera – s československým emigrantem v USA a dalším představitelem nové vlny se i několikrát osobně potkal.

Nesoutěžní přehlídka potrvá v Uherském Hradišti do 4. srpna. K hlavním hostům vedle Sheridana patří turecký režisér Semih Kaplanoğlu a ze zástupců české kinematografie animátorka Michaela Pavlátová a herec Ondřej Vetchý.