Ilustrátor Sempé vydal knihu kreseb, nejradši ale kreslil Malého Mikuláše

Ilustrátor Sempé vydal knihu kreseb (zdroj: ČT24)

Ilustrátor a humoristický kreslíř Jean-Jacques Sempé se proslavil jako autor ilustrací k sérii knih o Malém Mikulášovi. Jeho novinka se ale oblíbeného dětského hrdiny netýká. V devětaosmdesáti letech vydává knihu, v níž poprvé odhaluje tajemství své celoživotní práce.

Sempé je počítán mezi významné kreslíře a ilustrátory nejen v rodné Francii. Mnohokrát jeho kresby otiskl také třeba americký časopis The New Yorker. Navzdory této kariéře ale nejraději vzpomíná na své začátky.

„Nejraději jsem kreslil samotného Malého Mikuláše, zvlášť když jsme na něm pracovali ještě s Goscinnym, mám na to krásné vzpomínky,“ říká. Podobu klukovi, s nímž dospívalo mnoho zdaleka nejen francouzských dětí, vtiskl v padesátých letech.

Úsměv a pak zamyšlení

Na prahu devadesátky se Sempé při tvorbě musí vyrovnat s následky mozkové příhody. Už hůře komunikuje, ale pracuje stále. V Paříži je právě k vidění výstava obrázků, které vyšly v Sempého poslední knize. Obsahuje řadu náčrtů a skic a ukazuje, jak umělec vlastně tvoří. Je to vůbec poprvé, kdy publikuje kresby či črty, které mu sloužily jako studie k větším celkům.

„Své kresby často předělává, někdy i začíná znovu. Hodně při tom přemýšlí, s každou kresbou stráví spoustu času,“ říká galeristka Martine Gossieauxová.

Sempého obrázky vyvolávají nejprve úsměv a posléze vedou k zamyšlení. Autor zůstává bystrým pozorovatelem, který ukazuje každodenní život a jeho paradoxy s humorem, laskavostí a pozoruhodným smyslem pro detail. „Ukazuje Paříž a dělá si legraci z Pařížanů se shovívavostí k naším nedostatkům,“ uvedla starostka Paříže Anne Hidalgová.