Hvězdička, křížek a mezitím dýchej, představuje producent poslední album zesnulého Davida Stypky

Hudební producent Martin Červinka o albu Dýchej (zdroj: ČT24)

Vychází nové album Davida Stypky, které písničkář už nestihl dokončit. Po jeho smrti nahrávku dotáhli jeho přátelé a spoluhráči z doprovodné kapely Bandjeez. Desku s názvem Dýchej uvádí singl Farmářům.

Na albu začal Stypka pracovat v roce 2018, nepřestal, ani když si vyslechl diagnózu „rakovina slinivky“. Nemoc, kterou se mu nakonec nepodařilo porazit, se odrazila i v jeho tvorbě.

„Některé písničky se přepisovaly a začalo se točit úplně znova. Po oznámení nemoci David přepisoval i některé svoje starší texty. U písní z minulého alba neboj. některé vyznění textů na koncertech potom bylo jiné než to původní. David měl změněný přístup k životu a myslím si, že je to i na tom albu znát. Překvapí určitým nadhledem nebo pozitivitou, a často i humorem,“ upřesňuje hudební producent Martin Červinka.

Pode jeho slov měli Stypkovi muzikantští kolegové „instrukce“, jak album dokončit. Dotočení své poslední nahrávky si písničkář přál. „Kdyby byl David u dokončení, bude album znít částečně jinak, protože každá osobnost se na tom podepíše,“ připouští Červinka. „Ale myslím si, že ta změna by nebyla už zásadní, možná desetiprocentní, protože album bylo nazpívané, zásadní party natočené,“ dodává.

Album Dýchej tvoří trilogii s debutem Čaruj a předchozí deskou neboj., i když původně to tak písničkář nezamýšlel. „Slova v názvech jsou zásadní, protože to jsou věci, které nás obklopují každodenně a jsou nejdůležitější,“ domnívá se Červinka.

Zmíněná nahrávka neboj., první, kterou Stypka natočil u velké nahrávací společnosti, pomohla tehdy sedmatřicetiletému písničkáři a jeho kapele Bandjeez prorazit do širokého povědomí.

Vrátil poezii do populární hudby

Ceny Anděl Stypku vybraly za interpreta roku 2017, neboj. bylo navíc nominováno na nejlepší album a nominaci získal i duet s Ewou Farnou Dobré ráno, milá. „Vrátil poezii do populární hudby, jeho písně jsou mnohovrstevnaté,“ poznamenává ke Stypkově tvorbě Červinka. Novinku Dýchej popsal jako „album jedna báseň“.

Upozorňuje také, že se sdělením Stypkových písní je propojený obal alba. Grafici Georgi Stojkov a Jan Kulich ho opatřili „smajlíkem“, který tvoří symboly pro narození a úmrtí, tedy hvězdička a křížek. „Vychází z faktu, že ‚dýchej‘ je základní životní funkce, která začíná zrozením a končí odchodem. A celé je to propojeno úsměvem – a to je život mezi tím,“ popisuje Červinka.

Dýchej není poslední možností, kde se s dosud nevydanou tvorbou Davida Stypky mohou jeho příznivci setkat. Podílel se i na chystaných albech Beaty Hlavenkové a Vladimíra Mišíka. „S Beatou Hlavenkovou spolupracoval na písni původně k filmu Dukla, která ale nebyla použita, a Beata Hlavenková ji použije na své album. A v případě Vládi Mišíka zhudebnil Petr Ostrouchov Davidovu báseň a tou Vladimír Mišík uzavírá svoje nové album, které vyjde na podzim tohoto roku,“ dodává Červinka.