Fotograf zvítězil v prestižní soutěži se snímkem, který vytvořila umělá inteligence

Německý fotograf Boris Eldagsen zvítězil v jedné z kategorií soutěže Sony World Photography Awards, kterou organizátoři označují za jedno z nejvýznamnějších fotografických klání roku. Ocenění za svou fotografii však odmítl převzít a chvíli poté prozradil, že snímek zcela vytvořila umělá inteligence (AI), napsal server ITV News.

Eldagsen zvítězil v kategorii Creative Open na soutěži Sony World Photography Awards, která se konala minulý týden v londýnské galerii Somerset House. Ocenění získal za svůj snímek s názvem Pseudomnesia: The Electrician, černobílý portrét zachycující dvě ženy ve stylu čtyřicátých let.

Umělec však záhy na svých webových stránkách vydal prohlášení, v němž vysvětlil, že se přihlásil jako „drzá opice“. „Fotografie“ podle něj byla vytvořena pomocí umělé inteligence.

„Přihlásil jsem se…, abych zjistil, zda jsou soutěže připraveny na to, aby se do nich přihlašovaly snímky vytvořené pomocí umělé inteligence. Nejsou,“ uvedl Eldagsen. Svět fotografie podle něj potřebuje otevřenou diskusi o tom, co chce považovat za fotografii, a co už ne.

Fotograf uvedl, že doufá, že jeho krok „urychlí debatu“ o využití umělé inteligence v průmyslu. Dodal, že jeho kousek znamenal „historický okamžik“, protože to bylo poprvé, co snímek umělé inteligence zvítězil v prestižní mezinárodní fotografické soutěži.

„Snímky umělé inteligence a fotografie by si neměly konkurovat v takovéto soutěži. Jsou to odlišné entity. Umělá inteligence není fotografie. Proto cenu nepřijmu,“ řekl. Prohlášení doplnil návrhem, aby byla cena věnována fotografickému festivalu v Oděse na Ukrajině.

Soutěž pozastavila s fotografem spolupráci

Ceny Sony World Photography Awards uděluje sdružení World Photography Organisation, které vzniklo v roce 2007. Označuje se za „globální platformu“ pro fotografické projekty, která spolupracuje s partnery po celém světě.

Mluvčí sdružení uvedl, že Eldagsen jim potvrdil „spoluvytvoření“ snímku pomocí umělé inteligence ještě předtím, než byl vyhlášen vítězem. „Tvůrčí kategorie otevřené soutěže vítá různé experimentální přístupy k tvorbě obrazu od kyanotypií a paprskových fotografií až po nejmodernější digitální postupy. Na základě korespondence s Borisem a záruk, které poskytl, jsme proto usoudili, že jeho příspěvek splňuje kritéria této kategorie, a jeho účast jsme podpořili,“ uvedl mluvčí.

„Vzhledem k tomu, že se nyní rozhodl svou cenu odmítnout, pozastavili jsme s ním naše aktivity a v souladu s jeho přáním jsme ho ze soutěže vyřadili,“ sdělil mluvčí fotografické soutěže. „Vzhledem k jeho jednání a následnému prohlášení, v němž konstatoval, že se nás úmyslně pokusil uvést v omyl, a tím zneplatnit záruky, které poskytl, se domníváme, že s ním již nejsme schopni vést smysluplný a konstruktivní dialog,“ dodal.