Filmový festival v Karlových Varech ocení Boleslava Polívku

Události: Filmový festival v Karlových Varech ocení Bolka Polívku (zdroj: ČT24)

Cenu prezidenta Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary určenou pro výrazné osobnosti české kinematografie získá letos herec Boleslav Polívka. Přehlídka také podle tiskové zprávy navázala spolupráci s Mezinárodním filmovým festivalem v Oděse. Má jít o gesto podpory ukrajinským filmařům.

V rámci 56. ročníku bude festival pokračovat v dlouholeté tradici premiér klasických českých filmů vybraných pro digitální restaurování. Pro letošní rok je připraveno uvedení titulu z československé nové vlny, filmové adaptace románu Milana Kundery Žert, kterou natočil v roce 1968 režisér Jaromil Jireš.

Kundera se společně s Jirešem podílel i na vzniku scénáře. Film měl premiéru v kinech počátkem roku 1969 a byl oceněn na Přehlídce českých a slovenských filmů v italském Sorrentu, kde získal cenu Stříbrná siréna, a cenou na festivalu v San Sebastiánu. Na počátku normalizace byl uložen do trezoru a uvedení na řadě mezinárodních filmových festivalů se dočkal až po roce 1989.

Festival podpoří ukrajinské filmaře

Karlovarský festival se letos rozhodl vyjádřit podporu ukrajinským filmařům. Bude proto hostitelem programu Works in Progress 13. ročníku filmového festivalu Oděsa, který se vzhledem k válce na Ukrajině nemůže konat. 

„Jsme přesvědčeni, že široká solidarita s válkou zasaženou Ukrajinou musí zahrnovat i podporu jejího kulturního života, který byl v této chvíli téměř zastaven. Jako filmový festival jsme proto hledali cesty, jak podpořit ukrajinskou kinematografii, a jsme rádi, že se podařilo společně s filmovým festivalem v Oděse najít formu spolupráce, která má smysl,“ říká vedoucí Industry oddělení MFF KV Hugo Rosák.

Works in Progress je prezentací hraných celovečerních filmů, které jdou v letech 2022 až 2023 do distribuce. Hlavním cílem programu je představit ukrajinské filmy světu, přitáhnout pozornost mezinárodních distributorů a najít partnery pro budoucí projekty.

Co chystá 56. ročník MFF Karlovy Vary (zdroj: ČT24)