TÉMA

Jaromil Jireš

Valérie dospívá v Laterně magice, na týden divů jí postavili dům

Laterna magika uvádí novou inscenaci Valérie a týden divů. Hlavní hrdinka překračuje hranice dětství a vstupuje do světa dospělých. Činoherně-taneční projekt je adaptací románu Vítězslava Nezvala, který je znám především díky filmovému surrealistickému hororu v režii Jaromila Jireše.
12. 11. 2023|

Na filmový festival v Karlových Varech dorazí herci Geoffrey Rush a Benicio del Toro

Organizátoři 56. ročníku MFF Karlovy Vary oznámili, že Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii získá herec Geoffrey Rush, Cenu prezidenta festivalu pak obdrží herec Benicio del Toro. Letošní ročník festivalu se bude konat od 1. do 9. července.
21. 6. 2022Aktualizováno21. 6. 2022, 14:20|

Filmový festival v Karlových Varech ocení Boleslava Polívku

Cenu prezidenta Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary určenou pro výrazné osobnosti české kinematografie získá letos herec Boleslav Polívka. Přehlídka také podle tiskové zprávy navázala spolupráci s Mezinárodním filmovým festivalem v Oděse. Má jít o gesto podpory ukrajinským filmařům.
26. 4. 2022|

Státní cenu za literaturu získal Miloslav Topinka, oceněn byl i Svěrák či Krumbachová

Osm osobností české kultury si odneslo ze slavnostního večera na Nové scéně Národního divadla státní ceny a ceny ministerstva kultury. Mezi nimi jsou například Miloslav Topinka, který si odnesl cenu za literaturu, překladatelka Alena Morávková, výtvarnice Adéla Matasová nebo scenárista, herec a spisovatel Zdeněk Svěrák. Cenu za přínos v kinematografii a audiovizi dostala in memoriam filmařka Ester Krumbachová.
24. 10. 2021Aktualizováno24. 10. 2021, 22:16|