Filmová upoutávka týdne: Režisér Saulova syna zachycuje v Budapešti kolaps civilizace

Maďarský režisér László Nemes vzbudil před třemi roky velkou pozornost svým dramatem Saulův syn, zasazeným do koncentračního tábora. Korunou byl zisk Oscara pro nejlepší cizojazyčný film. Na letošním festivalu v Benátkách představí novinku nazvanou Napszállta (v angličtině Sunset, česky Soumrak).

Nemesův nový film si oproti Saulovu synovi nevybírá tak vyhrocené téma, jakým byl holocaust, v minulosti ale zůstává. Příběh je zasazený rok před začátkem první světové války a sleduje mladou ženu Írisz Leiterovou, která přijíždí do hlavního města Maďarska, aby po mládí stráveném v sirotčinci pracovala v proslaveném obchodu s klobouky, který patřil jejím zesnulým rodičům. Když ji ale nový majitel odmítne, vydá se po stopách minulosti své rodiny.

„Skrze oči této mladé ženy vidíme zmatek, chaos a následný pád rakousko-uherské říše, která v té době byla kulturním centrem Evropy,“ uvedl spoluzakladatel koprodukční firmy Playtime Nicolas Brigaud-Robert. „Je to velmi ambiciózní projekt, který s sebou nesl nutnost zpřítomnit Budapešť tehdejší doby,“ doplnil.

Film Sunset
Zdroj: Laokoon Filmgroup

Režisér Nemes ale upozornil, že neměl zájem točit klasické kostýmní drama, přece jenom je Sunset o kolapsu civilizace. „Svět tohoto filmu je dobrodružný a mnohovrstevný, ale také problematický a nepředvídatelný – což je pro mne nejvíce vzrušující aspekt,“ dodal.

Hlavní role připadla Juli Jakabové, která s režisérem spolupracovala i na Saulovu synovi a má zkušenost hlavně z divadla. Obsazení je ale poměrně mezinárodní. Ve snímku se objeví i herci a herečky z Rumunska, Rakouska nebo Německa. Zastoupení má i Slovensko díky rodačce z Bratislavy Judit Bárdos, kterou proslavilo sportovní drama Fair Play nebo seriály Svět pod hlavou a Bohéma. Letos se také objevila v komediální Chatě na prodej.

Nemesův debut uspěl v Cannes, Sunset zkusí vyhrát v Benátkách

László Nemes je sledovaný filmař, přestože toho za sebou moc nemá – Saulův syn byl jeho celovečerním debutem. V roce 2015 s ním ale získal mezinárodní pozornost. Nejprve uzmul Velkou cenu na festivalu v Cannes a pak dominoval cizojazyčným kategoriím na Zlatých glóbech, cenách Bafta i Oscarech.

Vyprávění bylo zasazeno do koncentračního a vyhlazovacího tábora v Osvětimi a sledovalo postavu maďarského Žida, který byl členem sonderkommanda tvořeného vězni, kteří se museli starat o chod plynových komor a proces spalování mrtvol.

Režisér László Nemes
Zdroj: Laszlo Balogh/Reuters

Nový snímek Sunset se bude poprvé promítat koncem léta na filmové přehlídce v Benátkách, kde bude dokonce soutěžit o hlavní cenu – Zlatého lva. Konkurence je ale obrovská.

Řecký autor Yorgos Lanthimos přiveze snímek The Favourite, britský tvůrce Mike Leigh předvede drama Peterloo, americký režisér Damien Chazelle uvede Prvního člověka, bratři Coenové přivezou novinku The Ballad of Buster Scruggs, Paul Greengrass nabídne vlastní pohled na útok v Oslu a na Utoye ve filmu 22 July a Mexičan Alfonso Cuarón pět let po zisku režijního Oscara za Gravitaci přijede s filmem nazvaným Roma.