Filmová upoutávka týdne: Režisér La La Landu zamířil do vesmíru. Goslinga posílá na Měsíc

Teprve třiatřicetiletý režisér Damien Chazelle má slušně nastartovanou kariéru. Zatímco ve svém minulém filmu dal šanci hollywoodskému muzikálu, za což byl oceněn režijním Oscarem, ve filmu První člověk se pouští rovnou do vesmíru s příběhem Neila Armstronga.

Dobytí Měsíce bylo výsledkem mnohaletého amerického vesmírného programu, který začátkem šedesátých let vyhlásil americký prezident John Fitzgerald Kennedy. Až 16. července 1969 odstartovala z Mysu Canaveral na Floridě posádka lodi Apollo 11 s Neilem Armstrongem, Edwinem Aldrinem a Michaelem Collinsem, kteří zamířili na Měsíc.

Příběh o „malém kroku pro člověka, ale velkém skoku pro lidstvo“, jak to shrnul Armstrong na Měsíci, se nyní stal námětem pro film. Kariéra režiséra Damiena Chazellea avšak nezná malých kroků a s každým dalším projektem vykazuje velké ambice.

Pouze na úplném začátku nedokázal hned chytit správný směr. Už v roce 2009 uvedl černobílý hudební snímek Guy and Madeline on a Park Bench, pak ale následovala dlouhá mezera, než v roce 2014 přišel do kin snímek Whiplash, u kterého už kritici zpozorněli. Film o snaze uspět jako hudebník s Milesem Tellerem a J. K. Simmonsem si vysloužil i nominaci na Oscara pro nejlepší film, oceněn byl ale jenom Simmons, střih a zvuk.

Damien Chazelle
Zdroj: Lucas Jackson/Reuters

Hned s dalším projektem se ale posunul Chazelle od intimního dramatu k náročné produkci, když oživil muzikálový žánr v La La Landu s Ryanem Goslingem a Emmou Stoneovou. A opět usiloval o Oscary. Snímek jich dostal šest včetně ceny pro samotného Chazellea jako režiséra. Byl to ten ročník, ve kterém došlo k neuvěřitelné záměně a La La Land byl omylem vyhlášen i filmem roku. Tímto titulem se ale mohl pyšnit jen krátce, než byla chyba napravena a cena putovala k tvůrcům Moonlightu. 

Po dvou letech, tedy letos, Chazelle přichází s filmem o Armstrongovi, který bude oproti předchozím filmům ze své podstaty náročný i po trikové stránce. Na snímku s ním opět spolupracuje Gosling, který ztvárňuje Armstronga. V dalších rolích se pak objeví Claire Foyová, Jason Clarke nebo Kyle Chandler.

„Co mě přinutilo vyprávět tento příběh, je svým způsobem podobné tomu, co jsem zkoumal ve Whiplash. Jde o myšlenku, kolik je jedinec schopen kvůli nějakému cíli obětovat? Jaká může být cena takového úspěchu? Přistání na Měsíci je ideálním prostředkem k tomu, abych mohl tyhle otázky položit. Je to jeden z nejslavnějších úspěchů lidstva,“ přiblížil Chazelle. Chtěl se podívat na to, jak radikální, bláznivá a kontroverzní mise byla.

Co ještě stojí za pozornost z budoucích filmů

Filmový veterán Robert Redford se představí jako zloděj gentleman ve filmu založeném na skutečných událostech Old Man and the Gun. Výrazný je snímek z několika důvodů. Pro Redforda půjde pravděpodobně o rozloučení s hereckou kariérou, jak avizoval před dvěma lety. Naopak pro legendární Sissy Spacekovou jde o první film po šesti letech. Vizuálně pak režisér David Lowery film pojímá tak, že vypadá, jako by šlo o snímek, který někdo natočil už v sedmdesátých letech.