Filmová upoutávka týdne: Královský dvůr může být šílený. Pozná to i Emma Stoneová

Po Zabití posvátného jelena přichází řecký režisér Yorgos Lanthimos s dalším podivným kouskem, tentokrát zasazeným na anglický královský dvůr. Ve snímku nazvaném The Favourite podruhé spolupracuje s Rachel Weiszovou, nově pak s Emmou Stoneovou, která loni získala hereckého Oscara.

Lanthimosův nový snímek přivede diváky na anglický královský dvůr na počátku osmnáctého století. I když na trůnu sedí královna Anna, kvůli svému zdraví zemi v podstatě řídí její blízká přítelkyně lady Sarah. Změnu přináší nová služebnice Abigail, kterou si Sarah oblíbí natolik, že ji vezme pod svou ochranu. Jelikož se Anglie nachází ve válce s Francií a lady Sarah ubírá tato politika spoustu času, stává se Abigail čím dál víc společnicí pro královnu, což služebnici dává šanci naplnit své ambice.

Nejen první upoutávka, ve které se dost střílí, hází knihami a kde kachny závodí, ale i zkušenost s předchozí tvorbou Yorgose Lanthimose dává najevo, že The Favourite nebude konzervativní historický film.

Oceňovaná řecká zvláštnost

Absurdní situace nebo černý humor jsou Lanthimosovi vlastní dlouhodobě. Se snímkem Špičák se před sedmi lety probojoval až do nominací na nejlepší zahraniční film na Oscarech, za Alpy pak obdržel scenáristické ocenění na festivalu v Benátkách.

Velké pozornosti se pak dostalo filmu Humr, který byl na Oscary nominován za scénář a do něhož už obsadil světově známé herce – Colina Farrella nebo Rachel Weiszovou. Přestože byl snímek označován za romantický, svou alegorickou sci-fi kostrou se dost odlišoval. Zachycoval svět, v němž jsou podle zákonů nezadaní lidé zatýkáni a odváženi do hotelového komplexu, kde si musejí najít odpovídajícího partnera. Když neuspějí, jsou proměněni ve zvířata. Hlavní postava se systému vzepře.

Režisér Yorgos Lanthimos (třetí zleva) s herci filmu Humr
Zdroj: Reuters/Yves Herman

Standardním zápletkám se vymykalo i loňské Zabití posvátného jelena, které volně vychází z tragédie Ífigeneia v Aulidě, jež pochází z režisérova domovského Řecka. I tady spolupracoval s Colinem Farrellem, který tentokrát ztvárnil kardiochirurga s ženou a dvěma dětmi, jehož život se zvrátí do nečekaného dilematu, když je od něj za jeho hříchy očekávána oběť, pokud nechce, aby obě jeho děti zemřely. Pro Lanthimose z toho byla scenáristická cena na festivalu v Cannes.

V nejnovějším snímku The Favourite sice nezbylo místo pro Colina Farrella, zato ale Lanthimos opět obsadil Rachel Weiszovou, a to do role lady Sarah. „Řekla bych, že je to komedie. Myslím, že by řekl, že je to komedie. Je to legrační. Je to jiné tím, že to není vymyšlený svět, skoro všechno se opravdu stalo. Některé věci jsou vymyšlené, ale je to historie Anglie, takže nejde jen o Yorgosovu dystopii,“ uvedla pro IndieWire Weiszová.

Královnu ztvárňuje Olivia Colmanová (naposledy k vidění ve Vraždě v Orient expresu). Služebnou Abigail si pak zahrála Emma Stoneová, která se ve světě filmu pohybuje teprve dekádu, ale už má jednu nominaci na Oscara a jednoho Oscara vyhrála, a to loni za svůj výkon v muzikálu La La Land.