Festival Serial Killer prověří, jestli mají Češi a Finové stejný smysl pro humor

Začíná festival Serial Killer (zdroj: ČT24)

Festival televizních a webových seriálů Serial Killer představí od 19. do 24. září v Brně, co se točí v české i evropské seriálové tvorbě. Program se letos zaměřuje na finskou produkci. Mezi premiérami tuzemských tvůrců najdou diváci mimo jiné Smysl pro tumor, který natočila Česká televize. Podstatnou součástí festivalu je odborný program pro profesionály.

Organizátoři slibují seriálové projekce čtyřiceti titulů. Sekce Fokus se zaměřuje na seriály z Finska. „Zdá se, že je totiž mnoho věcí, které mají Finové a Češi společné – mimo jiné smysl pro humor a absurditu,“ podotýká dramaturgyně Táňa Zabloudilová.

Zda se finští a čeští diváci smějí stejným věcem, prověří například hororová komedie Bojovníci z úřadu práce. „Ta se sice odehrává v Helsinkách, ale zrovna tak bychom tenhle příběh mohli zasadit do Brna nebo do Prahy, podobně jako skvělý seriál o mladých raperech i raperkách Savela. Jen Sobí mafie, sága o rodině ovládající celý ledem pokrytý okraj Finska, se může odehrávat jedině v Laponsku,“ doplnila dramaturgyně.

ČT představí Smysl pro tumor

V soutěži mapující současnou tvorbu ze střední a východní Evropy je poprvé zastoupen titul ze Slovenska – komedií o bývalém slovenském premiérovi Vítěz. Vznikla v režii Jana Hřebejka. Festival zahájí komediální seriál Banáni z produkce televize Prima, příběh rozehrává situaci v českém supermarketu, kde v bedně tropického ovoce najdou zásilku kokainu.

V předpremiéře mohou diváci zhlédnout část seriálu Smysl pro tumor, který natočila Česká televize. Humorně pojaté vyprávění o studentovi s rakovinou je remakem belgického seriálu oceněného mezinárodní cenou Emmy.

Smysl pro tumor
Zdroj: Serial Killer

Jednu z programových sekcí věnuje Serial Killer seriálům pro teenagery. „Všichni chtějí objevit novou Euforii nebo Sex Education, my jsme pro vás objevili pět nových evropských seriálů, z nichž některé jsou instantně ikonické jako dánský Nordland 99 nebo norské Kids In Crime. Jejich tvůrci, kteří vyrostli v devadesátých letech, se v nich vrací do mládí a vyprávějí ho dnešníma očima,“ přiblížila festivalovou nabídku dramaturgyně Táňa Zabloudilová.

Program pro profesionály

Souběžně s projekcemi se koná také třídenní konference TV Days pro televizní profesionály. Vystoupí zde například šéf hrané tvorby veřejnoprávního finského vysílatele YLE Jarmo Lampela či americká scenáristka Molly Nussbaumová, která se podílela na scénáři série Brave New World, Umbrella Academy nebo na očekávaném seriálovém rebootu Daredevil. Řeč bude také o plánovaném seriálovém remaku hororového filmu Věry Chytilové Vlčí bouda z produkce ČT.

Česká televize se zapojí i do doprovodného programu. „Bude tady například bilanční rozhovor s generálním ředitelem České televize Petrem Dvořákem a zároveň setkání nového generálního ředitele Jana Součka s jeho finským protějškem,“ doplnila ředitelka festivalu Kamila Zlatušková.

Konání šestého ročníku festivalu Serial Killer zkomplikovalo uzavření kina Scala a Divadla Bolka Polívky kvůli špatné statice. Festival se tak uskuteční v náhradních prostorách, mimo jiné v klubu První patro nebo v Televizním institutu.