„Děkuji, že jste si konečně vzpomněli.“ Zlatý slavík ve Zlíně obul Zlatý střevíček

Posledním dnem končí v sobotu 59. zlínský filmový festival. Už v pátek večer ale Zlatými střevíčky ocenil nejlepší snímky pro děti a mládež. Nejúspěšnějším filmem ročníku se stal německý snímek Rocca mění svět. Cenu za mimořádný tvůrčí přínos letos převzal zpěvák a interpret řady filmových písní Karel Gott.

Zlatý slavík s nadsázkou prohlásil, že Zlatý střevíček čekal. A upozornil, že ho nebere jako cenu za celoživotní dílo, protože ještě nekončí. „Děti prostě mají takovou upřímnost. A na tom mně velmi záleží. Proto tuto cenu opravdu přijímám s velkou vděčností a s díky porotě, že jste si konečně vzpomněli,“ poděkoval Gott za ocenění.

Grand Prix Zlín Film Festivalu za dlouhodobé zásluhy o rozvoj kinematografie pro děti a mládež a její prezentaci převzal již při zahájení festivalu výkonný ředitel ČT :D Petr Koliha. Své hvězdy na chodníku slávy letos odhalili Helena Vondráčková a Jan Hrušínský. 

Cenám dominuje Rocca mění svět

Nejúspěšnějším snímkem 59. ročníku festivalu se stal německý snímek Rocca mění svět. Příběh mladé dívky, který režírovala Katja Benrathová, získal zvláštní cenu odborné poroty pro hraný film, zvláštní cenu ekumenické poroty, cenu dětské poroty i diváckou cenu.

„Rocca je příklad vynikajícího filmu pro děti i celou rodinu, každý z diváků si tam najde to své, děti to moc bavilo. Bylo tam nějaké morální poselství, kdy se čistá holka objeví ve skupině dětí, které jsou už určitým způsobem zkažené, a snaží se to napravit a změnit svět,“ popsala snímek umělecká ředitelka festivalu Markéta Pášmová.

Zlínský filmový festival rozdal Zlaté střevíčky (zdroj: ČT24)

Zlatý střevíček za nejlepší celovečerní film pro děti získal nizozemský snímek Nezapomenutelné léto s Tess, který porotu nadchl výtvarnými kvalitami a vyrovnaným vyprávěním. Za nejlepší dětský herecký výkon byl oceněn Finn Little za roli Mika v australském filmu Chlapec a pelikán.

Zlatý střevíček za nejlepší celovečerní film pro mládež získal kanadský snímek Malé velké lži. Nejlepší mládežnický herecký výkon podle porotců podal Blake Cooper v roli Bobbyho ve filmu Důkaz muže.

Český úspěch Pod mrakem

Zlatý střevíček za nejlepší krátký animovaný film získal český snímek Pod mrakem režisérů Filipa Diviaka a Zuzany Čupové. „My jsme se do toho filmu zkrátka zamilovali. Je to nesmírně okouzlující film, provedení je velmi zdařilé. Mladé publikum na to velice živě reagovalo, což je myslím největší ocenění,“ uvedl porotce Anthony Wong.

Cenu Hermíny Týrlové pro tvůrce do 35 let získal Sergei Kibus, režisér snímku Kocour Teofrastus. Zvláštní cenu společné poroty dětí a dospělých pro animovaný film dostal ruský film Dobré srdce.

Mládežnická porota vybrala jako nejlepší celovečerní hraný film pro mládež norský snímek Psychobitch, který získal také Cenu ekumenické poroty. Cenu Evropa za nejlepší evropský debut dostal snímek Země nezaslíbená režiséra Victora Lindgrena. Novou Cenu Karla Zemana – zvláštní cenu poroty za vizuální ztvárnění – si odnáší německý snímek Cleo cestuje v čase.

Nejlepším studentským filmem se stal a cenu Zlínský pes dostal belgický snímek Provence. Speciální žánrovou cenu mezi studentskými snímky dostal za nejlepší animaci film Muteum, nejlepším dokumentem je snímek Spolu sami a nejlepším hraným filmem Poslední výzva.

Mezinárodní porotu Evropské asociace dětského filmu (ECFA) nejvíce oslovil rusko-estonský snímek Jak velká je galaxie? Cena diváků dětského kanálu České televize ČT:D připadla německému snímku Zvěřinec-Lenochod.

Letošní 59. ročník festivalu nabídl 280 filmů z 51 zemí. „Celkové číslo všech návštěvníků, protože festival má velmi rozsáhlý doprovodný program, atakuje hranici 115 tisíc diváků,“ uvedla umělecká ředitelka. Pátečním slavnostním galavečerem festival ještě neskončil. Definitivně posledním dnem programu je sobota, která kromě promítání vítězných filmů nabídla také festivalový půlmaraton v ulicích Zlína.