Co dělat mezi čtyřicítkou a smrtí? Festivalu Tanec Praha na věku nezáleží

Začíná Tanec Praha (zdroj: ČT24)

Věk není podstatný, chce přesvědčit festival Tanec Praha. Loni bojoval „tancem proti předsudkům“, letos se drží stejného motta, zaměřuje se na věkové bariéry. Mnozí účinkující třicátého ročníku jsou proto v seniorském věku. Taneční přehlídku hostí hlavní město od 1. do 25. června, zároveň tanec přenese do dalších devatenácti českých měst a obcí.

„Festival v sobě nese silná témata, která rezonují v dnešní společnosti, a to v duchu úcty k velkým osobnostem, jejichž vliv na rozvoj současného umění ve světě je zásadní, ale i otevřenosti vůči novým impulzům,“ podotýká ke třicátému ročníku ředitelka Yvona Kreuzmannová.

O nesmyslnosti věkových hranic přesvědčí už Gala Opening festivalu, který uvede choreografii Jiřího Kyliána, čerstvého člena Francouzské akademie. Komorní představení East Shadow mělo premiéru v roce 2013 v Japonsku. Kylián inscenaci označuje spíš za pohybové drama beze slov než za tanec, obsadil do něj dva členy NDT III, skupiny, kterou založil „pro tanečníky mezi čtyřicítkou a smrtí“. Sabine Kupferbergové a Garymu Chrystovi je bezmála sedmdesát. 

Věk nehraje roli ani pro další umělce na letošním Tanci Praha.  „Program třicátého ročníku je nabitý osobnostmi s velkou zkušeností a respektem. Na scéně uvidíme Germaine Acogny, matku afrického současného tance, pak i stejně nestárnoucí kanadskou cyberpunkovou královnu Louise Lecavalier a nakonec Eun-Me Ahn, která roztančí mimo jiné vitální korejské babičky,“ upřesnila Kreuzmannová. 

Jihokorejská choreografka svedla dohromady devět seniorek s profesionálními tanečníky, mezigenerační vystoupení ukazuje, že tančit může každý a v každém věku. 

Z dalšího programu podtrhuje ředitelka soubor Foco alAire, který diváky zavede do zákoutí mystické mexické kultury, nebo vlámský Kabinet K, jehož představení Horses čerpá z dětské fantazie. Je letošním příspěvkem k programové části Tanec Praha dětem.

Ujít by si prý příznivci tance neměli nechat ani závěrečnou multižánrovou inscenaci Sunny ve Franci žijícího izraelského choreografa Emanuala Gata.