Clint Eastwood - s kloboukem i bez

San Francisco - Clint Eastwood se proslavil především v rolích kovbojů a gangsterů, i když na plátně se objevoval nejen jako neohrožený pistolník. Režisér Sergio Leone o tomto americkém herci dokonce prohlásil, že má jen dvě herecké polohy: s kloboukem a bez. Eastwood je bezpochyby jednou z legend Hollywoodu, za svůj život ztvárnil bezpočet filmových rolí a úspěšně ovládl i filmovou režii, je autorem snímků jako Million Dollar Baby nebo Madisonské mosty.

Clint Eastwood se narodil 31. května 1930 do rodiny sanfranciského knihkupce. Kvůli hospodářské krizi, která v 1. polovině 30. let sužovala Spojené státy, se ale Eastwoodovi museli často stěhovat, aby rodiče našli zaměstnání. Clint v Oaklandu absolvoval střední technickou školu, potom se živil jako pastevec, lesní dělník v Oregonu, elektrárenský topič nebo barový pianista. Během své služby v armádě pracoval jako plavecký instruktor a ještě na začátku své herecké kariéry si přivydělával prodejem bazénů.

Čestný a neohrožený pistolník

První filmy, v nichž mohli diváci Eastwooda spatřit, byly brakové vědecko-fantastické, hororové, ale už i westernové snímky. Poprvé se před kamerou objevil v roce 1955 ve sci-fi snímku Pomsta příšery. V letech 1959-1966 účinkoval v seriálu společnosti 20th Century Fox Surová růže jako kovboj Rawdy Yates.

Světový úspěch mu přinesly role čestných, neohrožených, drsných a cynických pistolníků ve tzv. spaghetti westernové dolarové trilogii režiséra Sergia Leoneho. Filmy Pro hrst dolarů (1964), Pro pár dolarů navíc (1965) a Hodný, zlý a ošklivý (1966) se staly velmi populární i v Evropě a Eastwoodovi přinesly obdobně charakterově laděné postavy i v dalších snímcích, ať se jednalo o westernový, akční nebo detektivní žánr. Za všechny jmenujme Drsného Harryho, Útěk z Alcatrazu nebo V žáru velkoměsta.

Kovboje zachránil antiwestern

Koncem 80. let ale přestávaly jeho filmy vydělávat a zdálo se, že stejně jako řada jeho kolegů z akčních filmů míří do druhé herecké ligy. Pak ale přišel rok 1992 a s ním syrový „antiwestern“ Nesmiřitelní. Film, který režíroval a zahrál si v něm hlavní roli, získal čtyři Oscary, včetně ceny za nejlepší film a režii. Tím začala nová etapa v uměleckém životě Clinta Eastwooda, který se z přibývajícími léty stále více posouvá do pozice žijící filmové ikony.

Jeho filmy, v nichž často hraje hlavní roli, mají široký žánrový rozptyl - od kriminální roadmovie Dokonalý svět (1993) přes romanci Madisonské mosty (1995), oscarové boxerské drama Million Dollar Baby (2004) až třeba k válečnému „dvojfilmu“ Vlajky našich otců a Dopisy z Iwo Jimy (2006). V poslední době sklízel Eastwood až nečekaně velký komerční úspěch s filmem Gran Torino (2008) o starém a neústupném válečném veteránovi.

Eastwood doposud režíroval přes 30 filmů, ve zhruba šedesáti hrál a na třech desítkách snímků se podílel jako producent. K některým filmům si tento milovník jazzu navíc složil i hudbu. Za celoživotní dílo byl v roce 1988 oceněn francouzskou Filmovou uměleckou akademií čestným Césarem (1998) za celoživotní tvorbu, a cenou za celoživotní dílo na MFF v Benátkách (2000).