Citlivý člověk vidí krásné věci hned vedle strachu a smrti, oceňuje režisér filmu podle Topola

Premiéru měl ve Varech film Citlivý člověk (zdroj: ČT24)

„Když jsem tu knihu dočetl, cítil jsem žízeň po životě,“ říká o románu Citlivý člověk režisér Tomáš Klein. Topolovu pro adaptaci náročnou knihu převedl na plátno jako svůj režijní celovečerní debut. Temně groteskní drama mělo premiéru v hlavní soutěži karlovarského festivalu.

Postavy Topolova románu i Kleinova filmu se pohybují na okraji společnosti a občas i zákona. Kočovný herecký život ale rodinu Táty Moura zmáhá, a tak se z cest po Evropě vrací domů, do Čech. Klid ale nepřichází, místo toho čeká herce a jeho syny fantaskní a místy nebezpečná cesta dystopickým světem.

„Je v nejlepším slova smyslu pomatený. Má nějaký zážeh, jiskru, cítí, že život není nekonečný a chvíle konce se podvědomě blíží,“ popisuje Tátu Moura jeho představitel David Prachař. V Kleinově filmu dostal svou první hlavní filmovou roli. Hlavní hrdina vede prakticky nekončící monolog. „Mluví, aby neumřel. Protože když přestane mluvit v noci, když spí, tak toho se bojí nejvíc, že se už neprobudí,“ míní Prachař.

Právě smrt a strach z osamění patří k výrazným tématům předlohy. Režiséra a sposluscenáristu Tomáše Kleina upoutala v době, kdy přicházel o otce a zároveň se sám stal rodičem. „Ta knížka pro mě byla v té době, řekl bych, až terapeutická,“ přiznává.

Topol: Pro spoustu lidí to nebude příjemná podívaná

Hned prý začal shánět kontakt na Jáchyma Topola s nabídkou knihu zfilmovat. „Já jsem instinktem vycítil, že tomuhle člověku můžu věřit,“ říká Topol. Po Sestře a titulu Anděl Exit jde o třetí převedení jeho textu do filmu. Pro Kleina je Citlivý člověk sice prvotinou, ve Varech se ale už promítal snímek, na němž se režisérsky podílel – už nemocnému tvůrci nové vlny Janu Němcovi pomáhal dotočit Vlka z Královských Vinohrad.

Trailer k filmu Citlivý člověk (zdroj: ČT24)

Topol nechal filmařům volnou ruku. Předem ani nevěděl, že ve snímku zazní skladba Žiletky od kapely Psí vojáci, jejíž vůdčí osobností byl spisovatelův bratr Filip. Od jeho smrti uplynulo v červnu deset let. „Je to pro mě radost, že Tomáš Klein a jeho parta filmařů, kteří jsou mladší generace, v sobě tuhle hudbu taky mají,“ těší Jáchyma Topola.

Za Citlivého člověka obdržel Státní cenu za literaturu, kniha byla přeložena do desítek jazyků, naposledy do angličtiny. „Pro spoustu lidí ten film nebude úplně příjemná podívaná,“ předpokládá Topol. „Pro mě bylo důležité vědět, že člověk, který chce tu knížku natočit, má sám v hlavě, jak to chce udělat. Protože v knize jsou desítky postav, desítky bláznů a blázenkyň, říkal jsem si, že to natočit nejde.“

Dyková: Film nabízí prožít to, čemu se vyhýbáme

„Film i kniha jsou o tom, že všechno pořád není super, ale když se člověk ponoří do krajiny duše, tak tam všechno zajímavé je,“ vysvětluje Tatiana Dyková, která hraje Mámu. Klein do filmu obsadil také Jiřího Lábuse, Vladimíra Javorského či slovenské herce Jána Jackuliaka a jeho kolegyni s maďarskými kořeny Alexandru Borbély.

Představitele jedné z hlavních postav – nezletilého syna Táty Moura – objevil režisér náhodou. Na Jaroslava Cuhru narazil, když vycházel z kina, zaujal ho prý chlapcův výraz.

Beseda z Domu ČT k filmu Citlivý člověk (zdroj: ČT24)

„Ten film je temnější. Není to tak, že ho zkouknete a pak budete chtít jít do baru si povídat. Zkouknete to a budete chtít být sám. Všichni se tomu snažíme trošku vyhýbat, ale čím víc je nám nabízeno skrze umění se ponořit, tak už to třeba nebudete muset prožít ve svém životě,“ zve diváky do kina Dyková.

„Pro mě je na tom filmu nejzásadnější, že se nevyhýbá strachu a smrti a zároveň nabízí jemný humor, nadhled nad životem a schopnost vidět hned vedle krásné věci,“ dodává Tomáš Klein. Citlivý člověk se začne promítat letos na podzim.