TÉMA

Tomáš Klein

Citlivý člověk vidí krásné věci hned vedle strachu a smrti, oceňuje režisér filmu podle Topola

„Když jsem tu knihu dočetl, cítil jsem žízeň po životě,“ říká o románu Citlivý člověk režisér Tomáš Klein. Topolovu pro adaptaci náročnou knihu převedl na plátno jako svůj režijní celovečerní debut. Temně groteskní drama mělo premiéru v hlavní soutěži karlovarského festivalu.
4. 7. 2023|

Začal festival ve Varech. Na úvod převzali ceny Russel Crowe a Alicia Vikanderová

V Karlových Varech začíná sedmapadesátý filmový festival. Připraven je na „baťůžkáře“ i filmové hvězdy. Na úvod dorazily dvě z hlavních tváří festivalu Russell Crowe a Alicia Vikanderová, kteří převzali během slavnostního zahájení čestná festivalová ocenění. Největší pozornost ale patří filmům, hlavní cenu – Křišťálový glóbus – můžou letos získat i dva zástupci české kinematografie. Vítězové budou známi v sobotu 8. července.
30. 6. 2023Aktualizováno30. 6. 2023, 19:10|

Za Česko bude ve Varech soutěžit Úsvit a Citlivý člověk, svůj film stáhla Čína

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary prozradil snímky, které vybral do soutěže sedmapadesátého ročníku. Hlavní cenu, Křišťálový glóbus, mají šanci získat i dva filmy českých režisérů: adaptace Topolova románu Citlivý člověk v režii Tomáše Kleina a drama z baťovské éry Úsvit od Matěje Chlupáčka. Oba snímky vznikly v koprodukci České televize. V soutěži budou mít zástupci tuzemské kinematografie o konkurenta méně, protože čínský účastník na příkaz čínské vlády svůj snímek stáhl.
30. 5. 2023|

Zasvěcení do dospělosti na bláznivé pouti. Točí se film podle Topolova Citlivého člověka

Začátkem dubna v okolí moravskoslezského Krnova padla první klapka na natáčení nového českého filmu Citlivý člověk, který je volnou adaptací oceňovaného románu spisovatele Jáchyma Topola. Pro režiséra a spoluscenáristu Tomáše Kleina je tento snímek jeho celovečerním debutem. Koproducentem je Česká televize.
5. 4. 2022|